Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Minna Vainionpää
minna.vainionpaa@lapuansanomat.fi
Otsikkoa voisi jatkaa kirjainyhdistelmällä emt! Tietty ikäryhmä ”näkee” heti, mitä otsikko tarkoittaa. Suuri joukko lehdenlukijoista joutuu vastaamaan, en minä tiedä eli emt. Otsikko siis suomennettuna; mielipide tästä. Silmäniskuhymiö merkitköön tässä yhteydessä leikinlaskua.
Tähän on tultu ja tähän suuntaan ollaan menossa. Kirjoitetun kielemme uusi ilmiö ovat kirjanlyhenteet, hymiöt ja lainasanat. Pisteet, pilkut, isot kirjaimet ja kokonaiset lauseet ovat jääneet jo puhelimella kirjoitettujen tekstiviestin mukana pois kauan aikaa sitten.
Puhuttuun kieleen taas sekoittuu usein englanninkielisiä lainasanoja, ja aikaisemmin pelkästään facessa ja mesessä käytettyjä, juuri facen ja mesen kaltaisia lainattuja lyhenteitä, jotka eivät ole suomen kieltä. Huomaamattamme näivetämme omaa äidinkieltämme ja olemme taantumassa takaisin luolakirjoituksien tasolle.
Aikoinaan taisteltiin, että suomen kieli tuli viralliseksi kieleksi ja myös tieteen kieleksi. Nyt maatamme pyöritetään englanniksi. Jo Helsingissä lentoasemalla haluamme olla vieraskoreita. Siellä saa hakemalla hakea omalla äidinkielellämme kirjoitettua tekstiä. Eksoottiseen pohjolaan tulevat ulkomaalaiset ovat jopa kertoneet, että haluaisivat nähdä, miltä suomen kieli näyttää kirjoitettuna. Puhuttunakaan sitä ei juuri kuule, työntekijöiden työkielenä on englanti.
Jos on käynyt Ranskassa tai Italiassa, huomaa helposti, että asukkaat ovat ylpeitä kielestään. Siellä turistien odotetaan puhuvan heidän omalla kielellään. Ruokalistat ovat Ranskassa ranskaksi, Italiassa italiaksi. Jos kysyt englanniksi jotain, saat vastaukseksi pitkän litanian maan omalla äidinkielellä. Vastapuolta ei kiinnosta, osaatko sitä vai et.
Suomi on pieni kieli. Meidän on itse pidettävä siitä tiukasti huolta, samoin kuin kulttuuristamme. Kukaan muu sitä ei tee puolestamme.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?