Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Paikallislehtien päätoimittajayhdistys PPY ry. täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Paikallislehtiä Suomessa on ollut yli sata vuotta, mutta niiden päätoimittajat ryhmäytyivät virallisesti vasta 30 vuotta sitten. Tämän kirjoittaja istuu PPY:n hallituksessa yhdeksättä kautta.
PPY kävi viime tammikuussa tapaamassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä. Tuolloin sovittiin, että kun yhdistys juhlistaa tasavuosia, presidentti kirjoittaa paikallislehtiin kolumnin. Ohessa hänen mielipiteensä paikallislehden merkityksestä. Lämmittää kovasti paikallislehti-ihmisen mieltä, että tasavallan presidentillä on selvä käsitys siitä, miten tärkeä oma lehti paikkakunnalleen on.
Suomessa on 140 tilattavaa paikallislehteä. Niistä jokainen toimii vahvana liimana omassa kaupungissaan tai kunnassaan. Lapuan Sanomien tehtävä on kertoa tavallisten lapualaisten arjesta, iloista ja suruista, keskustella ja keskusteluttaa, löytää vastauksia kuntalaisten kysymyksiin, rakentaa me-henkeä, kysyä vaikeita kysymyksiä ja vahtia veroeurojen käyttöä.
Tiivistettynä: paikallislehti pitää kaupungin elossa. Tästä roolista on myös vahvaa tutkimustietoa. Yhdysvalloissa tutkittiin paikallisen sanomalehden merkitystä kunnan taloudelle. Tulos: niillä paikkakunnilla, joilta lakkautettiin paikallislehti, julkisen sektorin kulut kasvoivat niin paljon, että muutamassa vuodessa kunta joutui selvitystilaan. Tutkimusta tehtiin Notre Damen ja Illinoisin yliopistoissa, ja siinä tutkittiin peräti 1 500 paikkakunnan lehteä vuosina 1996–2015. Tuloksia julkistettiin 2018 ja laajempi raportti mm. Journal of Financial Economics -lehdessä tänä vuonna. Kaupungit ilman sanomalehteä hävisivät monin tavoin. Talous rapautui, ihmiset eivät saaneet ääntään kuuluviin, elinkeinoelämä kuihtui.
Tässä lehdessä tarjolla taas kirjava kattaus vahvaa, elävää Lapuaa. On lasten koulutouhuja, mahtavia urheilutuloksia, koiraharrastusta, yritysmaailmaa, isoja uutisia päätöksenteosta, muuttuvaa kaupunkikuvaa, huolenpitoa ikäihmisistä, lukijoiden upeita kuvia, terveyttä ja tulevia tapahtumia. Tästähän se meidän arki muodostuu – kuten Sauli Niinistö toteaa: Elämä ei tapahdu virtuaalisesti tai globaalisti. Se tapahtuu paikallisesti siellä missä elämme ja olemme.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?