Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Outi Rantala
outi.rantala@lapuansanomat.fi
Rahalla on taipumus huveta huomaamatta. Jos talous on tasapainossa, on helppo miettiä säästämistä. Mielikuva siitä, että vain, jos on isot tulot, pystyy siirtämään rahaa säästöön, on väärä.
Haastattelin joskus erästä sijoittamisen asiantuntijaa, joka korosti sitä, että ihminen pystyy säästämään kymmenen prosenttia nettotuloistaan aina. Siis: aina. Ideana on se, että ihminen nostaa itsensä arvoasteikossa saajien kärkeen: maksaa itselleen ensin. Asiantuntija vakuuttaa, että loppu riittää kyllä laskuihin, ostoksiin ja lainanlyhennyksiin. Kyse on talousryhdistä ja suunnitelmallisuudesta sekä siitä, että jokaisen hankinnan tulisi tuoda hankkijalleen jotain hyvää. Muuten raha hupenee sellaisiin asioihin, joista ihmiselle ei ole iloa eikä hyötyä.
Talouden tasapainottaminen käy melko vaivattomasti, ellei taloutta rasita iso velka. Sellaiseenkin tilanteeseen asiantuntijoiden mukaan sopii säästäminen. Jo kulujen listaaminen auttaa hahmottamaan, mihin rahaa menee. On olemassa mobiilisovelluksia, joiden avulla kuluja voi seurata helposti. Budjetin avulla heräteostoksia saa karsittua ja kun otetaan mukaan säästämisen suunnittelu, talous on pian hyvällä mallilla.
Asiat tulee asettaa tärkeysjärjestykseen. Vaikka on mukavaa elää hetkessä, raha-asioissa kannattaa luottaa tiettyyn kaavamaisuuteen. Säästämiselle voi miettiä tavoitteen pitkälle tai lyhyelle aikavälille, mutta tavoitteen pitää olla tarpeeksi konkreettinen ja houkutteleva, että motivaatio säilyy.
Säästäväisyydessä on kysymys harkintakyvystä. Säästäväisen elämäntyylin voi opetella aikuisena, mutta helpoiten sen omaksuu lapsena. Kuluttamisen pitäisi lisätä hyvinvointia. Kuluttaminen ei ole turhaa rahan syytämistä sinne ja tänne, vaan hyödykkeiden hankkimista tarpeeseen.
Vanha kansanviisaus toitottaa ihan aiheesta: ”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.” Muuttaisin kuitenkin tämän tähän muotoon: ”Ei ne suuret tulot, vaan ne harkitut menot.”
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?