Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Kulunut lomakausi on ollut sähköpostihuijareiden kulta-aikaa. Viranomaiset ja tietoturvayritykset varoittelevat toki ympäri vuoden tasaiseen tahtiin huijaussähköposteista, mutta tänä vuonna kesä on ollut sähköpostihuijausten huippusesonkia. Ja sähköposti on edelleen verkkorikollisten yleisin konsti levittää haittaohjelmia.
Suomen Yrittäjät varoitti eilen sähköpostista, jota on lähetelty yrityksiin Microsoftin nimissä ja Microsoftin logolla. Viestissä pyydetään avaamaan linkki ja syöttämään salasana, jotta vastaanottajan sähköpostitilin väärinkäyttö estyisi. Näin toimiessa luonnollisesti luovuttaa salasanansa huijarin käyttöön. Kun posti tulee Microsoftin nimissä, siihen on kokeneenkin käyttäjän helppo langeta. Microsoftilta kuitenkin muistutetaan, että he eivät lähettele mitään epäilyttäviä linkkejä ohjelmistojensa käyttäjille.
Pari viikkoa sitten muun muassa tämän kirjoittajan työsähköpostiin tuli kirje, jossa S-pankki pyysi klikkaamaan linkkiä jonka takaa olisi voinut varmistaa tiliasioitaan. Kalasteluyritys sekin.
Viime viikolla myös Tilastokeskus tiedotti, että heidän nimissään on levitetty viestiä, jossa tarjotaan palkintona ilmaista iPhone-puhelinta. Lisäksi heinäkuussa Patentti- ja rekisterihallitus PRH kertoi, että ihmisille on lähetelty laskulta näyttäviä tarjouskirjeitä, joilla on kaupiteltu tavaramerkkejä. Moni on luullut kirjeitä aidoiksi.
Kaikkien näiden huijausyritysten tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon sähköpostin käyttäjien salasanoja, levittää haittaohjelmistoja ja viruksia tai yritysten kyseessä ollen päästä käsiksi esimerkiksi rahaliikenteeseen ja taloushallintoon. Erittäin yleistä on myös, että kun sähköpostitunnukset ovat päätyneet rikollisten haltuun, niillä tehtaillaan petoksia.
Älkää siis klikatko yhtäkään linkkiä, jonka asiallisuudesta ette ole aivan varma. Fiksuiltakin näyttävät viestit kannattaa lukea perinpohjin. Mikäli vastaanottaja ei ole tuttu, tai viestissä on useita kirjoitusvirheitä, ei pidä vastata tai klikkailla. Lähettäjän nimi ja sähköpostiosoite kannattaa syynätä tarkkaan. Pienikin hälytyskellon kilinä pitää ottaa vakavasti. Ja mikäli epäilette tietomurtoa, siitä pitää tehdä rikosilmoitus poliisille.
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf