Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Minna Vainionpää
minna.vainionpaa@lapuansanomat.fi
Kellonajan siirrosta piti luopua tänä keväänä. Euroopan komissio ehdotti viime syksynä, että kellojen siirtely päättyisi 2019. Niin ei kuitenkaan tapahdu, vaan tulevana viikonloppuna aika taas muuttuu. Harpataan tunti eteenpäin ja kuulostellaan kesäajan vaikutuksia.
Kesäajan käyttöönoton ajatuksena, lähes 40 vuotta sitten, jolloin kesäaika tuli Suomeen, oli se, että valoisaa aikaa voitaisiin hyödyntää paremmin ja sen ansiosta säästää valaisemiseen tarvittavaa energiaa.
Kesäaikana aurinko laskee tuntia myöhemmin eli valoisaa riittää enemmän. Mutta elämänmeno on muuttunut 24/7-rytmiksi, joten kellojen siirrolla ei enää ole mitään merkitystä valoisiin tunteihin nähden.
Ikiaikainen käytäntö on kuitenkin puhuttanut ihmisiä koko sen ajan, mitä kelloja on siirretty. Suurin osa maailman maistahan ei kelloja siirtele kahta kertaa vuodessa, kuten tekee Suomi ja valtaosa Euroopan maista.
Sekä talvi- että kesäajalla on kannattajansa. Talviaikaa puoltavat varsinkin kansanterveydelliset seikat, mutta kesäajan puolesta ei tarjolla ole enää mitään erityisiä hyötyjä.
Jos hyvin käy, kellojen edestakainen siirtely kesä- ja talviaikaan loppuu EU-maissa vuonna 2021. Asiasta päätettiin äänestyksen jälkeen tiistaina Euroopan parlamentin istunnossa. Ylivoimainen enemmistö 410-192 äänesti, että kellojen siirtelystä luovutaan. Vielä Euroopan unionin neuvoston on hyväksyttävä säännöt ennen kuin ne voivat tulla voimaan.
Siinä toivossa kellon viisareita siirretään nyt toiseksi viimeisen kerran.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?