JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
27.8.2024 15.00

Graffititaide tutuksi ammattilaisen opissa

Kal­le Vaah­to­nie­mi
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Lu­ki­on ku­va­tai­teen va­lin­nais­ryh­mä on pääs­syt te­ke­mään graf­fi­ti­tai­det­ta osa­na Ete­lä-Poh­jan­maan kat­ta­vaa Duck to Ku­vis2!-pro­jek­tia. Osa saat­taa muis­taa vie­lä pro­jek­tin yk­kö­so­san, jos­sa pää­roo­lis­sa oli­vat yk­si­löl­li­sik­si ko­ris­tel­lut kyl­py­an­kat. Täl­lä ker­taa ank­ko­ja ei näh­dä, mut­ta Suo­men kuu­lui­sim­piin graf­fi­ti­tai­tei­li­joi­hin lu­keu­tu­va tai­tei­li­ja näh­dään.

Lu­ki­on ku­vis­tun­nil­la tou­hu­taan iso­jen kan­gas­tau­lu­jen ää­res­sä. Nyt epä­va­kaa sää on hil­jen­tä­nyt spra­y­maa­lit ja tuo­nut opis­ke­li­jat tau­lui­neen pi­ha­maal­ta si­sä­ti­loi­hin. Tai­teen te­ke­mi­nen jat­kuu nyt graf­fi­ti­tai­tei­li­ja Pete ”Hen­de” Nie­mi­sen opas­tuk­ses­sa pää­o­sin maa­li­ky­nin. Lu­ki­on ja ylä­kou­lun ku­va­tai­teen leh­to­ri Mil­la Ran­nan­jär­vi myön­tää, et­tä graf­fi­ti­tai­de on mo­nel­le ku­vi­so­pet­ta­jal­le­kin vie­ras­ta alu­et­ta.

– On­han tämä ver­rat­tain uu­si tai­teen­la­ji var­sin­kin kou­luis­sa, jo­ten on hie­noa saa­da alan am­mat­ti­lai­nen vie­rai­le­maan ku­vis­tun­neil­le. Lu­ki­os­sa te­ke­mi­seen osal­lis­tu­vat piir­rus­tus-maa­laus-va­lin­nais­ryh­mä. Ylä­kou­lus­sa käym­me lä­hin­nä esit­te­le­mäs­sä graf­fi­ti­tai­det­ta Hen­den kaut­ta, Ran­nan­jär­vi va­lot­taa.

Ete­lä-Poh­jan­maan ku­va­tai­de­o­pet­ta­jien yh­teisp­ro­jek­ti sai Ete­lä-Poh­jan­maan kult­tuu­ri­ra­has­tol­ta apu­ra­haa 15 000€. Tuol­la sum­mal­la 15:lle ete­lä­poh­ja­lais­kou­luil­le han­kit­tiin muun mu­as­sa yh­teen­sä sata maa­laus­poh­jaa sekä 930 spra­y­maa­li­purk­kia.

Van­taa­lai­nen Nie­mi­nen työs­ken­te­lee nuo­ri­so­ko­dis­sa, jo­ten nuor­ten kans­sa toi­mi­mi­nen on hä­nel­le luon­te­vaa. Hän toi­voo nuo­ril­ta en­nen kaik­kea roh­ke­aa otet­ta te­ke­mi­seen.

– Nau­tin nuor­ten kans­sa työs­ken­te­le­mi­ses­tä, sil­lä hei­dän ajat­te­lu­ta­pan­sa on niin avoin ja jopa ky­see­na­lais­ta­va. Mo­nes­ti ide­at ovat ai­van ta­jun­nan­rä­jäyt­tä­viä, joi­ta me ai­kui­set sit­ten top­puu­tel­laan. Tah­toi­sin luo­da ti­lan, jos­sa näin ei kä­vi­si, vaan kan­nus­tet­tai­siin nuo­ria luot­ta­maan it­seen­sä ja on­nis­tu­maan vaik­ka va­hin­gon kaut­ta, Hen­de avaa ajat­te­lu­aan.

Myös Ran­nan­jär­vi toi­voi­si ny­kyis­tä enem­män roh­keut­ta ot­taa kan­taa tai­teen avul­la.

– En­nen us­kal­let­tiin ot­taa kan­taa ja tuo­da nä­ke­myk­siä enem­män esil­le. Sitä minä toi­voi­sin nä­ke­vän enem­män opet­ta­ja­na.

Nie­mi­sen ja Ran­nan­jär­ven mu­kaan kou­luis­sa on val­lin­nut in­nos­tu­nut tun­nel­ma spra­y­maa­lien su­his­tes­sa. La­pu­al­la töi­tä ol­laan teh­ty tau­lui­hin, mut­ta esi­mer­kik­si Yli­här­mäs­sä op­pi­laat pää­si­vät maa­laa­maan pu­ret­ta­van kou­lun sei­nään.

– Graf­fi­ti näh­dään edel­leen sel­lai­se­na nuo­ri­son jut­tu­na, jo­ten toi­von tä­män pro­jek­tin luo­van nuo­ril­le myön­täis­tä suh­tau­tu­mis­ta koko op­pi­ai­nee­seen. Eh­kä joku nuo­ri löy­tää täs­tä it­sel­leen mie­lui­san har­ras­tuk­sen tai jopa am­ma­tin, Ran­nan­jär­vi toi­voo.

Nie­mi­nen nä­kee, et­tä graf­fi­tit ovat tul­leet jat­ku­vas­ti hy­väk­sy­tym­mäk­si tai­teek­si. Lu­vat­to­mis­ta graf­fi­teis­ta ol­laan tul­tu pit­kä mat­ka ny­kyi­seen, jos­sa graf­fi­tien te­koa har­joi­tel­laan kou­luis­sa.

– Mo­nes­ti kä­sik­käin kul­ke­vik­si miel­le­tyt skeit­taus ja graf­fi­tit ovat mo­lem­mat tul­leet uu­den su­ku­pol­ven mu­ka­na hy­väk­sy­tym­mik­si asi­oik­si. Skeit­taus on ny­ky­ään olym­pi­a­la­ji ja graf­fi­te­ja näh­dään tai­de­mu­se­ois­sa.

– Sa­mal­la mo­lem­mis­sa on säi­ly­nyt se tiet­ty oma­eh­toi­suus, ky­see­na­lais­ta­mi­nen ja ka­pi­na­hen­ki, jot­ka ovat ol­leen mu­ka­na alus­ta läh­tien, Nie­mi­nen ku­vai­lee.

Vaik­ka graf­fi­tit ovat tul­leet yhä hy­väk­sy­tym­mik­si, he­rät­tä­vän ne edel­leen vah­vo­ja­kin mie­li­pi­tei­tä puo­les­ta ja vas­taan. Nie­mi­nen sa­noo graf­fi­tin ole­van läh­tö­koh­tai­ses­ti lai­ton, mut­ta tänä päi­vä­nä maa­laa­mi­nen on­nis­tuu myös lu­van kans­sa.

– En­nen ei ol­lut vaih­to­eh­to­ja. Tuol­loin täy­tyi teh­dä lait­to­mia te­ok­sia, mikä ai­heut­ti mo­nil­le omil­le­kin tut­ta­vil­le han­ka­luuk­sia. Ny­ky­ään on on­nek­si myös lu­val­li­sia paik­ko­ja, joi­den käy­tön puo­les­ta pu­hun näil­le kai­kil­le nuo­ril­le, Nie­mi­nen va­kuut­taa.

– Lait­to­mia graf­fi­te­ja on ol­lut ai­na ja tu­lee ole­maan. Lai­ton ja lail­li­nen graf­fi­ti ei­vät sul­je toi­si­aan pois.

Graf­fi­ti­maa­laus vaa­tii Hen­den mu­kaan edel­leen pal­jon oma-aloit­tei­suut­ta. Har­ras­tus­jär­jes­töt ovat edel­leen har­vas­sa, jo­ten maa­laus­pai­kat täy­tyy et­siä it­se.

– Mo­ni­han ot­taa it­se yh­teyt­tä pur­ku­fir­moi­hin, jos jo­hon­kin pu­ret­ta­vaan koh­tee­seen pää­si­si maa­laa­maan. Ak­tii­vi­nen kan­nat­taa ol­la myös pai­kal­li­siin päät­tä­jiin, eri­tyi­ses­ti nuo­ri­so­val­tuus­toon, jot­ka voi­vat jär­jes­tää lu­val­li­sia paik­ko­ja, Nie­mi­nen vink­kaa.

Graf­fi­ti­tai­det­ta voi kui­ten­kin maa­la­ta myös kan­gas­tau­lul­le, ku­ten lu­ki­ol­la par­hail­laan teh­dään, jo­ten mik­si sei­nään pi­tää pääs­tä te­ke­mään?

– It­se ai­na­kin tyk­kään käyt­tää ra­ken­nus­ta mo­ni­puo­li­ses­ti osa­na te­os­ta. Esi­mer­kik­si ra­ken­nuk­sen his­to­ria tai pai­kal­li­suus voi nä­kyä te­ok­ses­sa. Rik­kou­tu­nut ik­ku­na voi luo­da te­ok­seen ta­ri­nal­li­suut­ta. Jo­ten­kin se pin­nan teks­tuu­ri on myös kiin­nos­ta­vam­pi ja an­taa tau­lua enem­män va­pauk­sia, Hen­de vas­taa.

Näil­lä nä­ky­min lu­ki­o­lais­ten töi­tä on tu­los­sa näy­til­le vain uu­den­kar­he­an opi­nah­jon sei­nil­le. Joka toi­nen ke­vät jär­jes­tet­tä­vä Tai­teen Kos­ke­tus-näyt­te­lyä ei jär­jes­te­tä en­si ke­vää­nä, mut­ta osa suu­rem­mis­ta töis­tä voi Ran­nan­jär­ven mu­kaan löy­tää tien­sä seu­raa­vaan näyt­te­lyyn.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?