JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
5.5.2022 8.05

Jussi Peräaho: ”Haluan antaa virikkeitä ihmisen omalle pohdiskelulle”

Jussi Peräaho on käynyt syntymässä Nivalassa, mutta kasvanut ja koulunsa käynyt Ilmajoen Koskenkorvalla. Hän tuli töihin tuomiokapituliin Lapualle 2005, ja perhe asuu Karhunkylässä.

Jussi Peräaho on käynyt syntymässä Nivalassa, mutta kasvanut ja koulunsa käynyt Ilmajoen Koskenkorvalla. Hän tuli töihin tuomiokapituliin Lapualle 2005, ja perhe asuu Karhunkylässä.

Tar­ja Ko­jo­la

tar­ja.ko­jo­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­an tuo­mi­o­kirk­ko­seu­ra­kun­nan tuo­mi­o­ro­vas­tin vaa­lis­sa ovat eh­dol­la Jus­si Pe­rä­a­ho ja Ola­vi Sau­rio. Mo­lem­mil­le esi­tet­tiin sa­mat ky­sy­myk­set, jois­ta osa saa­tiin ta­val­li­sil­ta seu­ra­kun­ta­lai­sil­ta. Täs­sä Jus­si Pe­rä­a­hon vas­tauk­set.

Ikä, ken­gän­nu­me­ro ja rak­kain har­ras­tus.

– 46 vuot­ta tu­lee täy­teen en­si vii­kol­la. Ken­gän­nu­me­ro 43-44. Rak­kaim­mat har­ras­tuk­set lii­kun­ta ja lu­ke­mi­nen. Nyt on kes­ken ih­mi­sen ta­vois­ta ja nii­den muut­ta­mi­ses­ta ker­to­va eng­lan­nin­kie­li­nen kir­ja, Pe­rä­a­ho pal­jas­taa.

Per­hee­si ja lem­mik­kie­läi­me­si.

– Vai­mo ja nel­jä las­ta, jois­ta yk­si on saa­tel­tu ikui­suu­teen. Ta­los­sa on enää yk­si kis­sa.

Mitä tuo­mi­o­ro­vas­ti te­kee – mi­ten hän vai­kut­taa ta­val­li­sen la­pu­a­lai­sen elä­mään?

– Tuo­mi­o­ro­vas­ti joh­taa seu­ra­kun­nan toi­min­taa. Sitä kaut­ta kos­ke­tus­pin­ta seu­ra­kun­ta­lai­siin on hy­vin laa­ja lap­ses­ta van­huk­seen, elä­män alus­ta lop­puun. Kos­ka ky­sees­sä on tuo­mi­o­kirk­ko­seu­ra­kun­ta, niin tuo­mi­o­ro­vas­til­la on yh­teys tuo­mi­o­ka­pi­tu­liin ja piis­pan työ­hön.

Kir­kon tär­kein teh­tä­vä?

– To­teut­taa Jee­suk­sen an­ta­maa kas­te- ja lä­he­tys­teh­tä­vää täs­sä ajas­sa. Ker­toa Jee­suk­sen mer­ki­tyk­ses­tä täl­le ajal­le ja toi­mia sen mu­kai­ses­ti.

Mi­ten näet is­la­mi­nus­kon?

– Us­kon­non­va­paus val­lit­see. Mei­dän on tär­ke­ää op­pia koh­taa­maan myös is­la­mi­nus­koi­sia maas­sam­me. On hyvä kui­ten­kin muis­taa oma kris­til­li­nen pe­rin­töm­me ja juu­ret, jois­ta me pon­nis­tam­me. Näen tär­ke­ä­nä kris­til­li­sen iden­ti­tee­tin vah­vis­tu­mi­sen. Saam­me ol­la it­se rei­lus­ti kris­tit­ty­jä. Vah­va kris­til­li­nen iden­ti­teet­ti an­taa muil­le­kin ti­laa ol­la.

Ide­oi ta­pah­tu­ma, jos­sa La­pu­an tuo­mi­o­kirk­ko­seu­ra­kun­ta on mah­dol­li­sim­man lä­hel­lä ih­mis­tä.

– Kirk­ko­jen ym­pä­ri­pyö­räi­ly! Pyö­räil­täi­siin tuo­mi­o­kir­kos­ta Kau­ha­jär­vel­le ja siel­tä Tiis­tel­le. Pie­net juot­to­pis­teet joka kir­kol­la. Tai juok­su. Ala­vu­del­la oli so­me­tem­paus, jos­sa lu­pa­sin juos­ta Ala­vu­den kir­kol­ta Töy­sän kir­kol­le ja ta­kai­sin, jos jul­kai­su ke­rää 300 tyk­kää­jää. Täl­lai­set tem­pauk­set so­pi­vat mu­ka­vas­ti liik­ku­van seu­ra­kun­nan tee­maan.

Jos Si­nut va­li­taan, voi­daan­ko La­pu­an kir­kois­sa vih­kiä avi­o­liit­toon sa­maa su­ku­puol­ta ole­via pa­ris­kun­tia?

– Odot­tai­sin täs­sä kir­kol­lis­ko­kouk­sen rat­kai­su­ja, jol­la­kin ta­val­la asia on rat­kais­ta­va. Piis­pain­ko­kouk­sen nä­ke­mys on se, et­tä avi­o­liit­to­käs­tys­tä ei muu­te­ta, se on nai­sen ja mie­hen vä­li­nen liit­to. Mut­ta mi­nus­ta oli­si myös an­net­ta­va oman­tun­non­va­paus niil­le pa­peil­le, jot­ka vih­ki­vät sa­maa su­ku­puol­ta ole­via. On ra­ken­net­ta­va komp­ro­mis­si ja rin­nak­kai­ne­lo, joka mah­dol­lis­taa kir­kon pii­ris­sä myös sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien vih­ki­mi­sen.

Mikä on kan­ta­si eu­ta­na­si­aan?

– Meil­lä on hyvä saat­to­hoi­to, joka an­taa mah­dol­li­suu­den hy­vään elä­män lop­pu­vai­hee­seen. En läh­ti­si ak­tii­vi­ses­ti an­ta­maan mah­dol­li­suut­ta elä­män päät­tä­mi­seen. Se vie niin isoi­hin vai­keuk­siin ja elä­män eet­ti­siin ky­sy­myk­siin. Mei­dän teh­tä­vä on suo­jel­la ja var­jel­la elä­mää ja aut­ta­maan le­vol­li­sin mie­lin koh­da­ta myös elä­män päät­ty­mi­nen.

Mitä miel­tä olet ka­ris­maat­ti­sis­ta liik­keis­tä?

– Niil­lä on hy­vää­kin an­net­ta­vaa. Mut­ta suh­tau­dun va­rauk­sel­la joi­hin­kin ka­ris­maat­ti­suu­den il­mi­öi­hin, ne saat­ta­vat ah­dis­taa ih­mi­siä. Sii­nä on omat vaa­ran­sa ja ris­ki­te­ki­jät. Pe­rus­lu­te­ri­lai­suu­den luot­ta­mus Ju­ma­lan sa­naan ja töi­hin läh­tö­koh­tai­ses­ti riit­tää. Ei meil­tä ky­sy­tä tun­tei­ta ja ko­ke­muk­sia.

On­ko us­ko­si jos­kus hor­ju­nut?

– On. Jat­ku­vas­ti, Jus­si Pe­rä­a­ho nau­rah­taa.

– Isoin krii­si on ol­lu lu­ki­oai­ka­na, kun mie­tin on­ko Ju­ma­la ole­mas­sa. Sain var­muu­den, kun ru­pe­sin lu­ke­maan Raa­mat­tua. Se ha­vah­dut­ti ja pu­hut­te­li. Kris­til­li­ses­sä maa­il­man­kat­so­muk­ses­sa on hir­mu pal­jon hy­vää, vas­tauk­sia pe­rim­mäi­siin ky­sy­myk­siin. Sen va­raan voi ra­ken­taa hy­vän elä­män, joka kan­taa täs­sä ajas­sa ja tu­le­vas­sa. Ny­ky­ään kun tun­tuu, et­tei oi­kein ir­toa, niin mie­tin lem­pi­virt­tä­ni 289: ”Jos luok­se­si en pää­se voit­ta­ja­na, saan tap­pi­o­ni tuo­da kui­ten­kin. Jos en voi suo­raan Isän sy­liin juos­ta, saan ää­neen huu­taa: Her­ra ar­mah­da!” Se on se ih­mi­sen pie­nuus ja heik­kous ja Ju­ma­lan suu­ruus. Sitä jos al­kaa epäil­lä, niin is­tuu te­ras­sil­le ja kat­te­lee kun per­ho­set len­te­lee. Sai­sin­ko minä nuo per­ho­set teh­tyä ja len­tä­mään? Py­säh­tyy sen elä­män ää­rel­le ja to­te­aa, et­tä tämä on kyl­lä ai­ka mys­tee­ri, Pe­rä­a­ho muo­toi­lee.

Kan­na­tat­ko eku­me­ni­aa, ja mi­hin as­ti?

– Kan­na­tan eku­me­ni­aa kris­til­lis­ten kirk­ko­jen si­säl­lä. Kirk­ko­vuo­des­sa on sii­hen hy­viä ra­ken­tei­ta, esi­mer­kik­si eku­mee­ni­nen ru­kous­viik­ko. Jo­kai­sel­la kirk­ko­kun­nal­la on omat eri­tyis­piir­teet. Erot­ta­via te­ki­jöi­tä­kin on niin pal­jon, et­tä kaik­kia ei voi yh­teen lait­taa noin vaan. Hyvä on jat­ku­vas­ti pon­nis­tel­la eku­mee­ni­sis­sa ky­sy­myk­sis­sä, et­siä yh­teyk­siä kirk­ko­kun­tien vä­lil­lä, eh­do­kas poh­tii.

– Piis­po­jen lau­su­mas­sa avi­o­liit­to­ky­sy­myk­ses­tä sa­not­tiin hie­nos­ti eri­lai­suu­den kiel­tä­mi­ses­tä: ”yh­teys joka ei kun­ni­oi­ta eri­lai­suut­ta, tu­kah­dut­taa. Eri­lai­suus, joka ei kun­ni­oi­ta yh­teyt­tä, ha­jot­taa”. Ei ole re­a­lis­mia, et­tä oli­sim­me sa­man­mie­li­siä. Tu­lok­se­na on tu­kah­dut­ta­va yh­tei­sö, jos pi­tää edel­lyt­tää et­tä kaik­ki ajat­te­le­vat sa­mal­la ta­val­la. Toi­saal­ta myös jos ei ha­lu­ta­kaan et­siä yh­teyt­tä, se ha­jot­taa.

Mis­sä he­rä­tys­liik­kees­sä ovat omat juu­re­si?

– Les­ta­di­o­lai­ses­sa uus­he­räyk­ses­sä. Se on pal­jon kört­ti­läi­syy­den kal­tai­nen lii­ke pai­no­tuk­sis­saan. Uus­he­räys ero­si van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­des­ta sata vuot­ta sit­ten, ja nä­ke­myk­set ovat hy­vin kau­ka­na van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­des­ta, esi­mer­kik­si per­he­koos­sa. Uus­he­räys on ny­ky­ään hy­vin pie­ni lii­ke, jä­se­niä ken­ties va­jaa tu­hat. Sa­tun­nai­ses­ti olen mu­ka­na toi­min­nas­sa, olen lu­van­nut pi­tää yh­den Raa­mat­tu­tun­nin en­si ke­sän seu­rois­sa Ku­ri­kas­sa.

Mi­ten va­kuu­tat sen, joka ei us­ko?

– Voi­sin men­nä hä­nen kans­saan is­tu­maan luon­non kes­kel­le yh­dek­si päi­väk­si. Kuun­nel­la, ky­sel­lä, mitä hän nä­kee ja kuu­lee. Voim­me yh­des­sä ih­me­tel­lä elä­mää. Luu­len, et­tä ne poh­din­nat, mitä ih­mi­nen it­se käy läpi, voi­vat joh­taa sii­hen, et­tei kaik­kiin asi­oi­hin ole vas­tauk­sia. Ei ke­nen­kään pää­hän voi kaa­taa val­mii­ta vas­tauk­sia, vaan va­kuut­tu­nei­suus tu­lee oman po­lun kaut­ta, Jus­si Pe­rä­a­ho ko­ros­taa.

– En ole mi­kään to­tuus­lau­sel­mien vil­je­li­jä tai nii­hin pai­nos­ta­va. Voin an­taa vi­rik­kei­tä ja luo­da ti­laa sil­le, et­tä ih­mi­nen saa it­se ky­sel­lä ja poh­dis­kel­la. Pal­jon teh­dään va­hin­koa mus­ta­val­koi­sel­la ju­lis­ta­mi­sel­la.

Jat­ka lau­set­ta:

En­si ke­sä­nä ha­lu­ai­sin... käy­dä me­lo­mas­sa. Haa­vee­na me­loa Ala­vu­del­ta La­pu­al­le, reit­ti on van­ha kirk­ko­tie Töy­säs­tä Kuor­ta­neen­jär­ven läpi.

Lii­ku­tun kyy­ne­liin, kun... ker­ron rak­kau­te­ni omil­le lap­sil­le­ni.

Elä­mäs­sä­ni ka­dun... et­tä en läh­te­nyt vaih­to-op­pi­laak­si.

Pa­hoi­tan mie­le­ni, kun... epä­on­nis­tun ole­maan hyvä lä­him­mäi­nen. Kun tun­nis­tan oman va­ja­vuu­te­ni. Syy­pää kaik­keen -ajat­te­lu on mi­nul­le omi­nais­ta.

Mi­nua hu­vit­taa tai nau­rat­taa... omat ju­tut!

En voi­si kos­kaan... pet­tää lä­him­pien ih­mis­ten luot­ta­mus­ta.

Sa­lai­nen pa­hee­ni on... ir­to­kar­kit. Kaik­ki ma­kea.

Lap­suu­te­ni haa­ve oli... har­ras­taa kil­pa­pyö­räi­lyä. Ei ole to­teu­tu­nut.

Suun­ni­tel­mis­sa­ni on seu­raa­vak­si... osal­lis­tua tuo­mi­o­ro­vas­tin vaa­liin.

Kek­si vie­lä yk­si oma ky­sy­mys ja vas­taa sii­hen.

Mikä on mie­lui­sin teh­tä­vä pa­pin työs­sä?

– Pien­ten har­taus­pu­hei­den pi­tä­mi­nen.

Oi­kai­su

Ha­lu­an oi­kais­ta haas­tat­te­lua avi­o­liit­to­nä­ke­myk­see­ni liit­ty­en. Vas­taus ei an­ta­nut oi­ke­aa ku­vaa sii­tä, mitä ajat­te­len, ja asi­at ovat men­neet myös se­kai­sin. Osit­tain ker­to­muk­ses­ta­ni kir­kon ti­lan­tees­ta on tul­lut ikään kuin mi­nun mie­li­pi­tee­ni ja ta­voit­tee­ni. Var­si­nai­nen avi­o­liit­to­nä­ke­myk­se­ni jää epä­sel­väk­si, ja ha­lu­an tar­ken­taa myös tätä.

Kir­kon ny­kyi­nen avi­o­liit­to­nä­ke­mys on, et­tä avi­o­liit­to on mie­hen ja nai­sen vä­li­nen. Oma nä­ke­myk­se­ni on tä­män mu­kai­nen ja mie­les­tä­ni kir­kon ei pidä muut­taa tätä nä­ke­mys­tään. Tä­hän on eri syi­tä (Raa­mat­tu, tra­di­tio, eku­mee­ni­set ky­sy­myk­set). En tule ak­tii­vi­ses­ti edis­tä­mään toi­sen­lais­ta nä­ke­mys­tä.

Kir­kos­sa elää vah­va­na nä­ke­mys sii­tä, et­tä sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien avi­o­liit­toon on voi­ta­va vih­kiä myös kir­kos­sa. Tämä asia vaa­tii rat­kai­sua, ja tä­män kans­sa kirk­ko nyt pai­nii. Pi­dän to­den­nä­köi­se­nä sitä, et­tä pe­rin­tei­sen nä­ke­myk­sen rin­nal­la kirk­ko sal­lii jol­lain ta­val­la toi­mi­mi­sen niil­le pa­peil­le, jot­ka ovat val­mii­ta vih­ki­mään sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien avi­o­liit­to­ja. Täs­sä yh­tey­des­sä piis­po­jen se­lon­te­on yk­si vaih­to­eh­to on ns. oman­tun­non va­pau­den myön­tä­mi­nen vih­ki­vil­le pa­peil­le.

Mi­kä­li esi­mer­kik­si tämä ns. oman­tun­non va­paus sal­li­taan pe­rin­tei­sen avi­o­liit­to­nä­ke­myk­sen rin­nal­la, kir­kon yh­tey­den säi­ly­mi­sen vuok­si mo­lem­pien nä­kö­kan­to­jen edus­ta­jil­ta odo­te­taan vas­taan­tu­loa. Piis­pain­ko­kous on to­den­nut, et­tä yh­teys, joka ei kun­ni­oi­ta eri­lai­suut­ta tu­kah­dut­taa ja toi­saal­ta eri­lai­suus, joka ei kun­ni­oi­ta yh­teyt­tä, ha­jot­taa. Ha­lu­an kun­ni­oit­taa ja vaa­lia yh­teyt­tä kir­kos­sa.

Jus­si Pe­rä­a­ho

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?