Luetuimmat
Kysely
A-
A+
Jussi Peräaho on käynyt syntymässä Nivalassa, mutta kasvanut ja koulunsa käynyt Ilmajoen Koskenkorvalla. Hän tuli töihin tuomiokapituliin Lapualle 2005, ja perhe asuu Karhunkylässä.
Kopioi linkki juttuun
Tarja Kojola
tarja.kojola@lapuansanomat.fi
Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovastin vaalissa ovat ehdolla Jussi Peräaho ja Olavi Saurio. Molemmille esitettiin samat kysymykset, joista osa saatiin tavallisilta seurakuntalaisilta. Tässä Jussi Peräahon vastaukset.
Ikä, kengännumero ja rakkain harrastus.
– 46 vuotta tulee täyteen ensi viikolla. Kengännumero 43-44. Rakkaimmat harrastukset liikunta ja lukeminen. Nyt on kesken ihmisen tavoista ja niiden muuttamisesta kertova englanninkielinen kirja, Peräaho paljastaa.
Perheesi ja lemmikkieläimesi.
– Vaimo ja neljä lasta, joista yksi on saateltu ikuisuuteen. Talossa on enää yksi kissa.
Mitä tuomiorovasti tekee – miten hän vaikuttaa tavallisen lapualaisen elämään?
– Tuomiorovasti johtaa seurakunnan toimintaa. Sitä kautta kosketuspinta seurakuntalaisiin on hyvin laaja lapsesta vanhukseen, elämän alusta loppuun. Koska kyseessä on tuomiokirkkoseurakunta, niin tuomiorovastilla on yhteys tuomiokapituliin ja piispan työhön.
Kirkon tärkein tehtävä?
– Toteuttaa Jeesuksen antamaa kaste- ja lähetystehtävää tässä ajassa. Kertoa Jeesuksen merkityksestä tälle ajalle ja toimia sen mukaisesti.
Miten näet islaminuskon?
– Uskonnonvapaus vallitsee. Meidän on tärkeää oppia kohtaamaan myös islaminuskoisia maassamme. On hyvä kuitenkin muistaa oma kristillinen perintömme ja juuret, joista me ponnistamme. Näen tärkeänä kristillisen identiteetin vahvistumisen. Saamme olla itse reilusti kristittyjä. Vahva kristillinen identiteetti antaa muillekin tilaa olla.
Ideoi tapahtuma, jossa Lapuan tuomiokirkkoseurakunta on mahdollisimman lähellä ihmistä.
– Kirkkojen ympäripyöräily! Pyöräiltäisiin tuomiokirkosta Kauhajärvelle ja sieltä Tiistelle. Pienet juottopisteet joka kirkolla. Tai juoksu. Alavudella oli sometempaus, jossa lupasin juosta Alavuden kirkolta Töysän kirkolle ja takaisin, jos julkaisu kerää 300 tykkääjää. Tällaiset tempaukset sopivat mukavasti liikkuvan seurakunnan teemaan.
Jos Sinut valitaan, voidaanko Lapuan kirkoissa vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia pariskuntia?
– Odottaisin tässä kirkolliskokouksen ratkaisuja, jollakin tavalla asia on ratkaistava. Piispainkokouksen näkemys on se, että avioliittokästystä ei muuteta, se on naisen ja miehen välinen liitto. Mutta minusta olisi myös annettava omantunnonvapaus niille papeille, jotka vihkivät samaa sukupuolta olevia. On rakennettava kompromissi ja rinnakkainelo, joka mahdollistaa kirkon piirissä myös samaa sukupuolta olevien vihkimisen.
Mikä on kantasi eutanasiaan?
– Meillä on hyvä saattohoito, joka antaa mahdollisuuden hyvään elämän loppuvaiheeseen. En lähtisi aktiivisesti antamaan mahdollisuutta elämän päättämiseen. Se vie niin isoihin vaikeuksiin ja elämän eettisiin kysymyksiin. Meidän tehtävä on suojella ja varjella elämää ja auttamaan levollisin mielin kohdata myös elämän päättyminen.
Mitä mieltä olet karismaattisista liikkeistä?
– Niillä on hyvääkin annettavaa. Mutta suhtaudun varauksella joihinkin karismaattisuuden ilmiöihin, ne saattavat ahdistaa ihmisiä. Siinä on omat vaaransa ja riskitekijät. Perusluterilaisuuden luottamus Jumalan sanaan ja töihin lähtökohtaisesti riittää. Ei meiltä kysytä tunteita ja kokemuksia.
Onko uskosi joskus horjunut?
– On. Jatkuvasti, Jussi Peräaho naurahtaa.
– Isoin kriisi on ollu lukioaikana, kun mietin onko Jumala olemassa. Sain varmuuden, kun rupesin lukemaan Raamattua. Se havahdutti ja puhutteli. Kristillisessä maailmankatsomuksessa on hirmu paljon hyvää, vastauksia perimmäisiin kysymyksiin. Sen varaan voi rakentaa hyvän elämän, joka kantaa tässä ajassa ja tulevassa. Nykyään kun tuntuu, ettei oikein irtoa, niin mietin lempivirttäni 289: ”Jos luoksesi en pääse voittajana, saan tappioni tuoda kuitenkin. Jos en voi suoraan Isän syliin juosta, saan ääneen huutaa: Herra armahda!” Se on se ihmisen pienuus ja heikkous ja Jumalan suuruus. Sitä jos alkaa epäillä, niin istuu terassille ja kattelee kun perhoset lentelee. Saisinko minä nuo perhoset tehtyä ja lentämään? Pysähtyy sen elämän äärelle ja toteaa, että tämä on kyllä aika mysteeri, Peräaho muotoilee.
Kannatatko ekumeniaa, ja mihin asti?
– Kannatan ekumeniaa kristillisten kirkkojen sisällä. Kirkkovuodessa on siihen hyviä rakenteita, esimerkiksi ekumeeninen rukousviikko. Jokaisella kirkkokunnalla on omat erityispiirteet. Erottavia tekijöitäkin on niin paljon, että kaikkia ei voi yhteen laittaa noin vaan. Hyvä on jatkuvasti ponnistella ekumeenisissa kysymyksissä, etsiä yhteyksiä kirkkokuntien välillä, ehdokas pohtii.
– Piispojen lausumassa avioliittokysymyksestä sanottiin hienosti erilaisuuden kieltämisestä: ”yhteys joka ei kunnioita erilaisuutta, tukahduttaa. Erilaisuus, joka ei kunnioita yhteyttä, hajottaa”. Ei ole realismia, että olisimme samanmielisiä. Tuloksena on tukahduttava yhteisö, jos pitää edellyttää että kaikki ajattelevat samalla tavalla. Toisaalta myös jos ei halutakaan etsiä yhteyttä, se hajottaa.
Missä herätysliikkeessä ovat omat juuresi?
– Lestadiolaisessa uusheräyksessä. Se on paljon körttiläisyyden kaltainen liike painotuksissaan. Uusheräys erosi vanhoillislestadiolaisuudesta sata vuotta sitten, ja näkemykset ovat hyvin kaukana vanhoillislestadiolaisuudesta, esimerkiksi perhekoossa. Uusheräys on nykyään hyvin pieni liike, jäseniä kenties vajaa tuhat. Satunnaisesti olen mukana toiminnassa, olen luvannut pitää yhden Raamattutunnin ensi kesän seuroissa Kurikassa.
Miten vakuutat sen, joka ei usko?
– Voisin mennä hänen kanssaan istumaan luonnon keskelle yhdeksi päiväksi. Kuunnella, kysellä, mitä hän näkee ja kuulee. Voimme yhdessä ihmetellä elämää. Luulen, että ne pohdinnat, mitä ihminen itse käy läpi, voivat johtaa siihen, ettei kaikkiin asioihin ole vastauksia. Ei kenenkään päähän voi kaataa valmiita vastauksia, vaan vakuuttuneisuus tulee oman polun kautta, Jussi Peräaho korostaa.
– En ole mikään totuuslauselmien viljelijä tai niihin painostava. Voin antaa virikkeitä ja luoda tilaa sille, että ihminen saa itse kysellä ja pohdiskella. Paljon tehdään vahinkoa mustavalkoisella julistamisella.
Jatka lausetta:
Ensi kesänä haluaisin... käydä melomassa. Haaveena meloa Alavudelta Lapualle, reitti on vanha kirkkotie Töysästä Kuortaneenjärven läpi.
Liikutun kyyneliin, kun... kerron rakkauteni omille lapsilleni.
Elämässäni kadun... että en lähtenyt vaihto-oppilaaksi.
Pahoitan mieleni, kun... epäonnistun olemaan hyvä lähimmäinen. Kun tunnistan oman vajavuuteni. Syypää kaikkeen -ajattelu on minulle ominaista.
Minua huvittaa tai naurattaa... omat jutut!
En voisi koskaan... pettää lähimpien ihmisten luottamusta.
Salainen paheeni on... irtokarkit. Kaikki makea.
Lapsuuteni haave oli... harrastaa kilpapyöräilyä. Ei ole toteutunut.
Suunnitelmissani on seuraavaksi... osallistua tuomiorovastin vaaliin.
Keksi vielä yksi oma kysymys ja vastaa siihen.
Mikä on mieluisin tehtävä papin työssä?
– Pienten hartauspuheiden pitäminen.
Oikaisu
Haluan oikaista haastattelua avioliittonäkemykseeni liittyen. Vastaus ei antanut oikeaa kuvaa siitä, mitä ajattelen, ja asiat ovat menneet myös sekaisin. Osittain kertomuksestani kirkon tilanteesta on tullut ikään kuin minun mielipiteeni ja tavoitteeni. Varsinainen avioliittonäkemykseni jää epäselväksi, ja haluan tarkentaa myös tätä.
Kirkon nykyinen avioliittonäkemys on, että avioliitto on miehen ja naisen välinen. Oma näkemykseni on tämän mukainen ja mielestäni kirkon ei pidä muuttaa tätä näkemystään. Tähän on eri syitä (Raamattu, traditio, ekumeeniset kysymykset). En tule aktiivisesti edistämään toisenlaista näkemystä.
Kirkossa elää vahvana näkemys siitä, että samaa sukupuolta olevien avioliittoon on voitava vihkiä myös kirkossa. Tämä asia vaatii ratkaisua, ja tämän kanssa kirkko nyt painii. Pidän todennäköisenä sitä, että perinteisen näkemyksen rinnalla kirkko sallii jollain tavalla toimimisen niille papeille, jotka ovat valmiita vihkimään samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Tässä yhteydessä piispojen selonteon yksi vaihtoehto on ns. omantunnon vapauden myöntäminen vihkiville papeille.
Mikäli esimerkiksi tämä ns. omantunnon vapaus sallitaan perinteisen avioliittonäkemyksen rinnalla, kirkon yhteyden säilymisen vuoksi molempien näkökantojen edustajilta odotetaan vastaantuloa. Piispainkokous on todennut, että yhteys, joka ei kunnioita erilaisuutta tukahduttaa ja toisaalta erilaisuus, joka ei kunnioita yhteyttä, hajottaa. Haluan kunnioittaa ja vaalia yhteyttä kirkossa.
Jussi Peräaho
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Sanomatie, 62100 Lapua
Puh. (06) 438 7352
Powered by anygraaf