Viikko
Kuukausi
6kk
Kalle Vaahtoniemi
@lapuansanomat.fi
Lapuan yläkoulussa toteutetussa kampanjassa torjuttiin ruokahävikkiä taiteen avulla. Keväällä toteutetussa Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeessa neljä taiteilijaa kehitti luovia tapoja puuttua oppilaiden lautashävikkiin. Testiviikkojen aikana biojätteeseen päätyvän ruuan määrä väheni keskimäärin 17 prosenttia.
Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeen taustalla oli ajatus siitä, että taiteilijat voivat tuoda uudenlaista ajattelua ratkaisuihin, joihin perinteinen tiedottaminen tai ohjeistaminen ei aina tehoa. Ennen kuin taiteilijat pääsivät ideoimaan ratkaisuja, heille esiteltiin hankkeen keskeiset tavoitteet, joiden kautta lautashävikkiä pyritään vähentämään. Näitä olivat terveys ja hyvinvointi, sosiaaliset tavoitteet, ekologiset oppimistavoitteet sekä fyysinen ympäristö ja ruoka.
Taiteilijat lähestyivät kouluruokailua muun muassa viihtyisyyden, osallisuuden ja ruoan arvostuksen näkökulmista. Ruokalaan tuotiin ravintolamaisuutta ja oppilaat kirjoittivat lautashävikkiin liittyviä ketjukirjeitä. Yllätykselliset hetket piristivät arkea.
– Oli mahtavaa nähdä, että taiteilijat keksivät niin erilaisia keinoja lautashävikin vähentämiseksi. Esimerkiksi yksi taiteilija toi paikalliset urheilijat koululle pitämään inspiraatiopuheenvuoron, jossa käsiteltiin kavereiden huomioimista ja omien tarpeiden tunnistamista, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ella Wilén.
Hankkeen taustalla toimi monialainen työryhmä, jossa on asiantuntijoita koulumaailmasta, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä. Taideyliopiston asiantuntija Jenni Latva muistuttaa, että taiteen voima piilee juuri sen tuoreessa näkökulmassa.
– Taiteilijat katsovat usein asioita näkökulmasta, josta niitä ei ole tarkasteltu. Tämä johtaa yllättäviin läpimurtoihin myös taiteen ulkopuolella, Latva toteaa.
Lapuan yläkoululla osa toimiviksi todetuista keinoista on jo otettu pysyvästi käyttöön. Esimerkiksi uusi pöytäjärjestys ruokasalissa on koettu onnistuneeksi osana ruokailun viihtyisyyden parantamista. Marraskuussa kahta toimivimmaksi todettua ratkaisua testataan neljällä lapualaisella alakoululla. Tavoitteena on, että testatut ja toimiviksi todetut keinot leviävät myös muille paikkakunnille.
Hankkeen päätoteuttaja oli Lapuan kaupunki, ja osatoteuttajina mukana olivat Taideyliopisto ja Vaasan yliopisto. Hanke oli Euroopan unionin osarahoittama. Osarahoittajana toimi Seinäjoen yliopistokeskus.