Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Lankilankoski on Tuukka Raittiille rakas paikka. Siellä oli yhteisö, joka otti kasvattajan roolia. Lapset saivat olla kuin Melukylän lapset ikään, mutta joita ohjattiin lempeän jämptisti.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Tuukka Raittiilla on kaksi elämää. Ensimmäinen päättyi Lotta-siskon kuolemaan.
Aivan mahdottomiltakin tuntuvista asioista voi selvitä. Mutta selvitäkseen ihminen tarvitsee muita ihmisiä, kannattelevaa ja eteenpäin pökkäävää, välittävää yhteisöä.
Yhteisön voimaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon oppilaille tarkoitetun sairaalakoulun rehtori Tuukka Raitis uskoo ja luottaa lujasti oman kokemuksensa pohjalta. Mutta tarvitaan myös itseltä kykyä ottaa vastaan, hakea suojaa ja luottaa.
– Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin ja laumaeläimelle on hemmetin tärkeää olla osa jotain. Tämä on tärkeää muistaa nyt, kun hirveästi korostetaan yksilöllisyyttä ja yksilönvapauksia.
Kun Lotta-sisko jäi auton alle toukokuussa vuonna 1984, Tuukka Raitis oli tilanteessa mukana mopollaan. Hän ehti juuri jarruttaa, mutta sisko ei. Tämä kuoli seuraavana päivänä sairaalassa. Surun lisäksi hän on joutunut käsittelemään myös syyllisyyttä.
Siskon kuolemasta tuli rajapyykki, joka jakaa hänen elämänsä. On aika ennen ja aika sen jälkeen.
Onnettomuudesta puhuminen ei ole helppoa vieläkään. Raitis sanookin, että vaikka tragediasta on 40 vuotta, se on hänelle tietyllä lailla ihan tuore. Hän ymmärtää esimerkiksi, miksi sodan käyneet sukulaismiehet puhuivat sodasta vielä 1970-luvulla kymmeniä vuosia jälkeenpäin.
Enää hän ei kuitenkaan mieti tapahtunutta ihan joka päivä.
Raitis ei ”mökkiytynyt” eikä käpertynyt kuoreensa, kuten kokee vanhemmilleen tapahtuneen. Parin päivän päästä onnettomuudesta seinät alkoivat kaatua päälle. Hän lähti ystävänsä Kuusiston Jarkon luo, jonka kanssa käytiin lyhyt keskustelu.
– Meidän Lotta kuoli.
– Joo, mä tiedän.
Sitten pojat hyppäsivät mopojensa kyytiin ja ajoivat ympäri kylää. Vain ajoivat, ajelivat. Raitis liikuttuu muistoja kerratessaan.
– Vieläkin muistaa, miten tärkeä se kaveri oli siinä. Olemme yhä tosi hyvät ystävät ja lastemme kummit.
Raitis puhuu paljon ja mielellään itselleen tärkeästä asiasta, lasten ja nuorten mielenterveydestä, mutta myös aikuisten – hän on pitänyt yksityispraktiikkaa varsinaisen palkkatyönsä ohessa siitä lähtien, kun valmistui psykoterapeutiksi 15 vuotta siten. Jos paljosta puheesta yrittää poimia oleellisen, siinä korostuu eniten yhteisön merkitys, sen tuki ja turva ja välittävät ihmiset.
Yhteisön jäsenenä Raittiillakin oli onni kasvaa ja myöhemmin myös toipua. Oli sukulaiset Lankilankoskella, joka yhä on hänelle äärettömän tärkeä ja rakas paikka, ystävät Lapualla, jalkapallojoukkue...
Ilman niitä ihmisiä hän ei tiedä, missä olisi, niin eksyksissä hän nyt ymmärtää nuorena olleensa. Ja voi huonosti. Onnettomuus oli lisäksi myös viimeinen niitti vanhempien avioliitolle. Raitis kokee, ettei heidän perheessään tragediaa osattu käsitellä.
– Vanhempani olivat ihan hyvää tarkoittavia, kilttejä ihmisiä, jotka varmaan saivat lapset vähän turhan nuorina ja Lotan kuolemaa he eivät kestäneet. Kumpikin kuoli nuorina, noin 60-vuotiaina.
Mutta ei mieskään siitä koskaan pääse yli. Siitä, miten piteli kuolevaa siskoaan sylissään ja yritti vastata tämän kysymykseen, miten kävi, en tunne jalkoja. Hän oli kahdeksannella luokalla koulussa, Lotta oli vuoden nuorempi, tarkalleen ottaen päivää vaille.
– Ikinä en siitä täysin yli pääse, mutta sen kanssa olen jotenkin oppinut elämään ja pärjäämään. Suru ja ikävä muuttavat muotoaan.
Raittiin lapsuudessa, siinä ensimmäisessä elämässä, paistoi aina aurinko. Oli aina kesä ja hän oli Lapualla, jonne vanhemmat hänet ja siskonsa lähettivät heti lomien alussa Helsingistä, jossa perhe asui vuosikymmenen ennen paluutaan takaisin Lapualle.
Elämä Lapualla oli turvallista ja rauhallista.
– Lapset saivat olla mitä olivat. Meidät otettiin mukavasti huomioon ja kysyttiin, mitä kuuluu.
Se oli myös lempeän jämptiä, mitä kuvaa hyvin mummin monesti lausuma viisaus:
– Pitää olla siipiänsä myören.
Toisaalta oli vapaus.
– Lankilankoskella olimme kuin Melukylän lapset. Annalan kutomon lankavarastoissa saimme pemistää ja lennellä kuin Tarzanit liaaneilla ja ulkona hypimme kosken kiviltä toiselle. Olin kuulemma aina ensimmäisenä aamulla kuudelta ylähällä ”että kerkiää olla”.
Raitis tunnistaa vieläkin sen haikeuden, kun kesä oli ohi ja poikaa pantiin junaan ja matkaan takaisin kotiin.
– Se asfalttiviidakko ja valot Helsingissä oli tosi kova kontrasti elämään Lapualla.
– Kun Lotta kuoli, suku otti entistä enemmän kasvattajan roolia, vaikka se oli siihenkin asti ollut merkittävä.
Raitis tuumaa, että noilta lapsuuden ja nuoruuden ajoilta häneen on vahvasti iskostunut se ajatus, että ihmiset pitävät toisistaan huolta.
Hän on jälkeenpäin pohtinut elämänsä kulkua, sitä, mikä osuus oli siskon onnettomuudella, senjälkeisillä sattumuksilla ja tärkeiden ihmisten ohjaavilla kommenteilla oikealla hetkellä.
Ennen ylioppilaskirjoituksia Lapuan lukion ruotsin opettaja Laitamäen Esko kävi Raittiin kanssa keskustelun.
– Istutti minut pulpettiin ja sanoi, että jos sinä nyt ottaisit tämän homman tosissasi ja lukisit kirjoituksiin, niin kyllä sinä selviät tästä elämästä ja sinusta on vaikka mihin. Olin jotenkin niin korvat leviällä, että uskoin sitä. Se kolahti ja tuntui, että tuo ihminen oikeasti piittaa. Kirjoitukset menivät todella hyvin.
Kaikki Raittiin myöhemmin tekemät ratkaisut eivät suinkaan ole olleet tietoisia. Opettajakouluun hän hakeutui vähän vahingossa toimittuaan hetken Vihlan Timpan sijaisena liikunnanopettajana.
– Ajattelin, että ikinä en opettajaksi ryhdy, niin rankka se vuosi minulle oli, mutta niin vain löysin itseni syksyllä OKL:stä.
Erityisopettajan ammattitaidon hän hankki työskennellessään sairaalakoulussa Seinäjoella.
Seinäjoen Marttilan koulun tarkkailuluokan opettajana tuli ammatillisesti seinä vastaan.
– Tuntui, että se oli liian rankkaa ja etten jaksa. Tuntui, että vain selvittelin riitoja ja rauhoittelin tinttailevia lapsia.
Taas siis tarvittiin lisäoppia, jotta voisi pärjätä yhä haastavammin oireilevien lasten ja nuorten kanssa. Niinpä hän tuli hankkineeksi psykoterapeutin ammatin. Yksityispraktiikkaa hän on pitänyt palkkatyönsä ohessa jo 15 vuotta.
– Tykkään töistäni valtavasti. En usko sattumiin, jokin alitajunta minua on ohjannut. Vaikka ihmismielestä on valtavasti tutkimustietoa, niin yhtään ainutta ihmistä ei voi laittaa mihinkään tiettyyn lokeroon vaan kaikkien kanssa aloitetaan tyhjältä pöydältä. Siinä on se työn mielenkiinto.
Tulevan vaimonsa Sarin hän tapasi jo varhaisessa vaiheessa.
– Pelastukseni on ollut topakka vaimo.
Hän siteeraa vapaasti kirjailija Antti Tuuria.
– Pohjalaisissa miehissä elää hulluus, naisissa viisaus.
Raitis muistuttaa, että omaa historiaansa ei voi kukaan muuttaa, mutta suhtautumistaan voi.
– Menneisyyttä on hyvä riittävästi ymmärtää, jotta siellä ei tarvitse jumittaa. Jokainen päivä tarjoaa mahdollisuuden tehdä ratkaisuja, jotka johtavat parempaan. Se on toivoa tuovaa.
Raitis myös korostaa sitä, että olemme kaikki oman elämämme aktiivisia toimijoita. Hänellä on vahva usko siihen, että meille käy hyvin.
Yksilönvapauksien korostamisen rinnalla on hyvä muistaa, että meillä on myös velvollisuus auttaa ja tukea toinen toisiamme.
– Mutta en minä mikään naiivi utopisti ole, hän huomauttaa.
Tuukka Raittiin ajatuksia sairaalakoulusta ynnä muusta täällä.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?