JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
12.8.2024 10.45

Menneisyys aina läsnä, mutta sen kanssa pärjää

Lankilankoski on Tuukka Raittiille rakas paikka. Siellä oli yhteisö, joka otti kasvattajan roolia. Lapset saivat olla kuin Melukylän lapset ikään, mutta joita ohjattiin lempeän jämptisti.

Lankilankoski on Tuukka Raittiille rakas paikka. Siellä oli yhteisö, joka otti kasvattajan roolia. Lapset saivat olla kuin Melukylän lapset ikään, mutta joita ohjattiin lempeän jämptisti.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Tuuk­ka Rait­tiil­la on kak­si elä­mää. En­sim­mäi­nen päät­tyi Lot­ta-sis­kon kuo­le­maan.

Ai­van mah­dot­to­mil­ta­kin tun­tu­vis­ta asi­ois­ta voi sel­vi­tä. Mut­ta sel­vi­täk­seen ih­mi­nen tar­vit­see mui­ta ih­mi­siä, kan­nat­te­le­vaa ja eteen­päin pök­kää­vää, vä­lit­tä­vää yh­tei­söä.

Yh­tei­sön voi­maan Ete­lä-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­a­lu­een eri­kois­sai­raan­hoi­don op­pi­lail­le tar­koi­te­tun sai­raa­la­kou­lun reh­to­ri Tuuk­ka Rai­tis us­koo ja luot­taa lu­jas­ti oman ko­ke­muk­sen­sa poh­jal­ta. Mut­ta tar­vi­taan myös it­sel­tä ky­kyä ot­taa vas­taan, ha­kea suo­jaa ja luot­taa.

–  Ih­mi­nen on poh­jim­mil­taan lau­ma­e­läin ja lau­ma­e­läi­mel­le on hem­me­tin tär­ke­ää ol­la osa jo­tain. Tämä on tär­ke­ää muis­taa nyt, kun hir­ve­äs­ti ko­ros­te­taan yk­si­löl­li­syyt­tä ja yk­si­lön­va­pauk­sia.

Kun Lot­ta-sis­ko jäi au­ton al­le tou­ko­kuus­sa vuon­na 1984, Tuuk­ka Rai­tis oli ti­lan­tees­sa mu­ka­na mo­pol­laan. Hän eh­ti juu­ri jar­rut­taa, mut­ta sis­ko ei. Tämä kuo­li seu­raa­va­na päi­vä­nä sai­raa­las­sa. Su­run li­säk­si hän on jou­tu­nut kä­sit­te­le­mään myös syyl­li­syyt­tä.

Sis­kon kuo­le­mas­ta tuli ra­ja­pyyk­ki, joka ja­kaa hä­nen elä­män­sä. On ai­ka en­nen ja ai­ka sen jäl­keen.

On­net­to­muu­des­ta pu­hu­mi­nen ei ole help­poa vie­lä­kään. Rai­tis sa­noo­kin, et­tä vaik­ka tra­ge­di­as­ta on 40 vuot­ta, se on hä­nel­le tie­tyl­lä lail­la ihan tuo­re. Hän ym­mär­tää esi­mer­kik­si, mik­si so­dan käy­neet su­ku­lais­mie­het pu­hui­vat so­das­ta vie­lä 1970-lu­vul­la kym­me­niä vuo­sia jäl­keen­päin.

Enää hän ei kui­ten­kaan mie­ti ta­pah­tu­nut­ta ihan joka päi­vä.

Rai­tis ei ”mök­kiy­ty­nyt” ei­kä kä­per­ty­nyt kuo­reen­sa, ku­ten ko­kee van­hem­mil­leen ta­pah­tu­neen. Pa­rin päi­vän pääs­tä on­net­to­muu­des­ta sei­nät al­koi­vat kaa­tua pääl­le. Hän läh­ti ys­tä­vän­sä Kuu­sis­ton Jar­kon luo, jon­ka kans­sa käy­tiin ly­hyt kes­kus­te­lu.

– Mei­dän Lot­ta kuo­li.

– Joo, mä tie­dän.

Sit­ten po­jat hyp­pä­si­vät mo­po­jen­sa kyy­tiin ja ajoi­vat ym­pä­ri ky­lää. Vain ajoi­vat, aje­li­vat. Rai­tis lii­kut­tuu muis­to­ja ker­ra­tes­saan.

– Vie­lä­kin muis­taa, mi­ten tär­keä se ka­ve­ri oli sii­nä. Olem­me yhä tosi hy­vät ys­tä­vät ja las­tem­me kum­mit.

Rai­tis pu­huu pal­jon ja mie­lel­lään it­sel­leen tär­ke­äs­tä asi­as­ta, las­ten ja nuor­ten mie­len­ter­vey­des­tä, mut­ta myös ai­kuis­ten – hän on pi­tä­nyt yk­si­tyisp­rak­tiik­kaa var­si­nai­sen palk­ka­työn­sä ohes­sa sii­tä läh­tien, kun val­mis­tui psy­ko­te­ra­peu­tik­si 15 vuot­ta si­ten. Jos pal­jos­ta pu­hees­ta yrit­tää poi­mia oleel­li­sen, sii­nä ko­ros­tuu eni­ten yh­tei­sön mer­ki­tys, sen tuki ja tur­va ja vä­lit­tä­vät ih­mi­set.

Yh­tei­sön jä­se­ne­nä Rait­tiil­la­kin oli on­ni kas­vaa ja myö­hem­min myös toi­pua. Oli su­ku­lai­set Lan­ki­lan­kos­kel­la, joka yhä on hä­nel­le ää­ret­tö­män tär­keä ja ra­kas paik­ka, ys­tä­vät La­pu­al­la, jal­ka­pal­lo­jouk­kue...

Il­man nii­tä ih­mi­siä hän ei tie­dä, mis­sä oli­si, niin ek­syk­sis­sä hän nyt ym­mär­tää nuo­re­na ol­leen­sa. Ja voi huo­nos­ti. On­net­to­muus oli li­säk­si myös vii­mei­nen niit­ti van­hem­pien avi­o­lii­tol­le. Rai­tis ko­kee, et­tei hei­dän per­hees­sään tra­ge­di­aa osat­tu kä­si­tel­lä.

– Van­hem­pa­ni oli­vat ihan hy­vää tar­koit­ta­via, kilt­te­jä ih­mi­siä, jot­ka var­maan sai­vat lap­set vä­hän tur­han nuo­ri­na ja Lo­tan kuo­le­maa he ei­vät kes­tä­neet. Kum­pi­kin kuo­li nuo­ri­na, noin 60-vuo­ti­ai­na.

Mut­ta ei mies­kään sii­tä kos­kaan pää­se yli. Sii­tä, mi­ten pi­te­li kuo­le­vaa sis­ko­aan sy­lis­sään ja yrit­ti vas­ta­ta tä­män ky­sy­myk­seen, mi­ten kävi, en tun­ne jal­ko­ja. Hän oli kah­dek­san­nel­la luo­kal­la kou­lus­sa, Lot­ta oli vuo­den nuo­rem­pi, tar­kal­leen ot­ta­en päi­vää vail­le.

– Iki­nä en sii­tä täy­sin yli pää­se, mut­ta sen kans­sa olen jo­ten­kin op­pi­nut elä­mään ja pär­jää­mään. Suru ja ikä­vä muut­ta­vat muo­to­aan.

Rait­tiin lap­suu­des­sa, sii­nä en­sim­mäi­ses­sä elä­mäs­sä, pais­toi ai­na au­rin­ko. Oli ai­na kesä ja hän oli La­pu­al­la, jon­ne van­hem­mat hä­net ja sis­kon­sa lä­het­ti­vät heti lo­mien alus­sa Hel­sin­gis­tä, jos­sa per­he asui vuo­si­kym­me­nen en­nen pa­luu­taan ta­kai­sin La­pu­al­le.

Elä­mä La­pu­al­la oli tur­val­lis­ta ja rau­hal­lis­ta.

– Lap­set sai­vat ol­la mitä oli­vat. Mei­dät otet­tiin mu­ka­vas­ti huo­mi­oon ja ky­syt­tiin, mitä kuu­luu.

Se oli myös lem­pe­än jämp­tiä, mitä ku­vaa hy­vin mum­min mo­nes­ti lau­su­ma vii­saus:

– Pi­tää ol­la sii­pi­än­sä myö­ren.

Toi­saal­ta oli va­paus.

– Lan­ki­lan­kos­kel­la olim­me kuin Me­lu­ky­län lap­set. An­na­lan ku­to­mon lan­ka­va­ras­tois­sa saim­me pe­mis­tää ja len­nel­lä kuin Tar­za­nit li­aa­neil­la ja ul­ko­na hy­pim­me kos­ken ki­vil­tä toi­sel­le. Olin kuu­lem­ma ai­na en­sim­mäi­se­nä aa­mul­la kuu­del­ta ylä­häl­lä ”et­tä ker­ki­ää ol­la”.

Rai­tis tun­nis­taa vie­lä­kin sen hai­keu­den, kun kesä oli ohi ja poi­kaa pan­tiin ju­naan ja mat­kaan ta­kai­sin ko­tiin.

– Se as­falt­ti­vii­dak­ko ja va­lot Hel­sin­gis­sä oli tosi kova kont­ras­ti elä­mään La­pu­al­la.

– Kun Lot­ta kuo­li, suku ot­ti en­tis­tä enem­män kas­vat­ta­jan roo­lia, vaik­ka se oli sii­hen­kin as­ti ol­lut mer­kit­tä­vä.

Rai­tis tuu­maa, et­tä noil­ta lap­suu­den ja nuo­ruu­den ajoil­ta hä­neen on vah­vas­ti is­kos­tu­nut se aja­tus, et­tä ih­mi­set pi­tä­vät toi­sis­taan huol­ta.

Hän on jäl­keen­päin poh­ti­nut elä­män­sä kul­kua, sitä, mikä osuus oli sis­kon on­net­to­muu­del­la, sen­jäl­kei­sil­lä sat­tu­muk­sil­la ja tär­kei­den ih­mis­ten oh­jaa­vil­la kom­men­teil­la oi­ke­al­la het­kel­lä.

En­nen yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia La­pu­an lu­ki­on ruot­sin opet­ta­ja Lai­ta­mä­en Es­ko kävi Rait­tiin kans­sa kes­kus­te­lun.

– Is­tut­ti mi­nut pul­pet­tiin ja sa­noi, et­tä jos sinä nyt ot­tai­sit tä­män hom­man to­sis­sa­si ja lu­ki­sit kir­joi­tuk­siin, niin kyl­lä sinä sel­vi­ät täs­tä elä­mäs­tä ja si­nus­ta on vaik­ka mi­hin. Olin jo­ten­kin niin kor­vat le­vi­äl­lä, et­tä us­koin sitä. Se ko­lah­ti ja tun­tui, et­tä tuo ih­mi­nen oi­ke­as­ti piit­taa. Kir­joi­tuk­set me­ni­vät to­del­la hy­vin.

Kaik­ki Rait­tiin myö­hem­min te­ke­mät rat­kai­sut ei­vät suin­kaan ole ol­leet tie­toi­sia. Opet­ta­ja­kou­luun hän ha­keu­tui vä­hän va­hin­gos­sa toi­mit­tu­aan het­ken Vih­lan Tim­pan si­jai­se­na lii­kun­na­no­pet­ta­ja­na.

– Ajat­te­lin, et­tä iki­nä en opet­ta­jak­si ryh­dy, niin rank­ka se vuo­si mi­nul­le oli, mut­ta niin vain löy­sin it­se­ni syk­syl­lä OKL:stä.

Eri­tyi­so­pet­ta­jan am­mat­ti­tai­don hän hank­ki työs­ken­nel­les­sään sai­raa­la­kou­lus­sa Sei­nä­jo­el­la.

Sei­nä­jo­en Mart­ti­lan kou­lun tark­kai­lu­luo­kan opet­ta­ja­na tuli am­ma­til­li­ses­ti sei­nä vas­taan.

– Tun­tui, et­tä se oli lii­an rank­kaa ja et­ten jak­sa. Tun­tui, et­tä vain sel­vit­te­lin rii­to­ja ja rau­hoit­te­lin tint­tai­le­via lap­sia.

Taas siis tar­vit­tiin li­sä­op­pia, jot­ta voi­si pär­jä­tä yhä haas­ta­vam­min oi­rei­le­vien las­ten ja nuor­ten kans­sa. Niin­pä hän tuli hank­ki­neek­si psy­ko­te­ra­peu­tin am­ma­tin. Yk­si­tyisp­rak­tiik­kaa hän on pi­tä­nyt palk­ka­työn­sä ohes­sa jo 15 vuot­ta.

– Tyk­kään töis­tä­ni val­ta­vas­ti. En us­ko sat­tu­miin, jo­kin ali­ta­jun­ta mi­nua on oh­jan­nut. Vaik­ka ih­mis­mie­les­tä on val­ta­vas­ti tut­ki­mus­tie­toa, niin yh­tään ai­nut­ta ih­mis­tä ei voi lait­taa mi­hin­kään tiet­tyyn lo­ke­roon vaan kaik­kien kans­sa aloi­te­taan tyh­jäl­tä pöy­däl­tä. Sii­nä on se työn mie­len­kiin­to.

Tu­le­van vai­mon­sa Sa­rin hän ta­pa­si jo var­hai­ses­sa vai­hees­sa.

– Pe­las­tuk­se­ni on ol­lut to­pak­ka vai­mo.

Hän si­tee­raa va­paas­ti kir­jai­li­ja Ant­ti Tuu­ria.

– Poh­ja­lai­sis­sa mie­his­sä elää hul­luus, nai­sis­sa vii­saus.

Rai­tis muis­tut­taa, et­tä omaa his­to­ri­aan­sa ei voi ku­kaan muut­taa, mut­ta suh­tau­tu­mis­taan voi.

– Men­nei­syyt­tä on hyvä riit­tä­väs­ti ym­mär­tää, jot­ta siel­lä ei tar­vit­se ju­mit­taa. Jo­kai­nen päi­vä tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den teh­dä rat­kai­su­ja, jot­ka joh­ta­vat pa­rem­paan. Se on toi­voa tuo­vaa.

Rai­tis myös ko­ros­taa sitä, et­tä olem­me kaik­ki oman elä­mäm­me ak­tii­vi­sia toi­mi­joi­ta. Hä­nel­lä on vah­va us­ko sii­hen, et­tä meil­le käy hy­vin.

Yk­si­lön­va­pauk­sien ko­ros­ta­mi­sen rin­nal­la on hyvä muis­taa, et­tä meil­lä on myös vel­vol­li­suus aut­taa ja tu­kea toi­nen toi­si­am­me.

– Mut­ta en minä mi­kään nai­i­vi uto­pis­ti ole, hän huo­maut­taa.

Tuuk­ka Rait­tiin aja­tuk­sia sai­raa­la­kou­lus­ta yn­nä muus­ta tääl­lä.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?