Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Sähkön hinnan nousu laittaa myös monet yritykset miettimään sähkön kulutustaan jatkossa. Kysyimme muutamilta lapualaisilta firmoilta miten ja millaisilla energiansäästötoimilla ne varautuvat sähkön hinnan rajuun nousuun.
Hellanmaassa toimivan Veljekset Ala-Talkkari Oy:n toimitusjohtaja Antti Ala-Talkkari kertoo teollisuusyrityksessä tehdyn jo aiemmin monenlaisia energiansäästötoimia, kun sähkön kulutus on yrityksessä jo muutenkin iso.
– Kaikki investoinnit on suunnattu pitkän aikaa siihen, että energian kulutus olisi mahdollisimman pieni. Muun muassa valaistusta on muutettu ledeille ja isompia sähkömoottoreita, sorveja ja kompressoreita käytämme vain silloin, kun niitä tarvitaan. Niissä kaikissa on taajuusmuuttajaohjaus, jolla säästetään sähköä. Vielä pitää miettiä muitakin säästötoimia.
Yrityksen kaikki kiinteistöt lämpenevät hänen mukaansa tällä hetkellä hakkeella.
Entä millä tavoin sähkön hinnan nousu ja mahdollinen pula vaikuttaa teillä?
– Meillä valmistettavien hakelaitteiden ja biomassalämmitysjärjestelmien kysyntä on lisääntynyt.
Ala-Talkkari kertoo yrityksessä kuluvan sähköä vuodessa noin 1500 megawattituntia.
– Kulutus on pysynyt suunnilleen vakiona viime vuosina. Jos kilowattitunnin hinta nousee kymmenellä sentillä, se tarkoittaa meillä 150 000 euron lisäkuluja vuodessa. Onhan se iso lovi.
Yritys valmistaa muun muassa lämmityskattiloita ja lämpökeskuksia. Työntekijöitä yrityksessä on noin 90.
Päiväkoti MarjaPullassa on panostettu energian säästämiseen yrittäjä Marja Rintalan mukaan.
– Olemme suhtautuneet sähkön säästämiseen aina vakavasti ja vaihtaneet esimerkiksi kaikki valot energiaa säästäviin led-valoihin. Kun aika on nyt tällainen, haluamme yrityksenä osallistua säästötalkoisiin.
Sähköä säästetään kaukolämmöllä lämpenevän päiväkodin arjessa hänen mukaansa monin eri tavoin.
– Emme laita turhaan valoja päälle niin sisällä kuin ulkonakaan. Ajattelemme koko ajan myös esimerkiksi uunin lämmitystä ja pesukoneen täyttöjä. Paukkupakkasilla katsomme tarkkaan, ettei kenenkään auto ole lämmityksessä koko päivää.
Päiväkodissa oleville noin 50 lapselle on opetettu myös sähkön käytännön säästökeinoja siten, että he säästäisivät sähköä huomaamattaan.
– Lapset sammuttavat esimerkiksi valot vessassa käytyään ja pesevät kädet niin, ettei vesi juokse hanassa koko ajan. Olemme miettineet myös sisätilojen lämpötilaa, jota ei lasten vuoksi toki voi hirveän alas laskea. Emme kuitenkaan halua ahdistaa heitä sähkön säästämisellä.
MarjaPulla on ensimmäinen Lapualle perustettu yksityinen päiväkoti. Se on toiminut vuodesta 2004 lähtien Yliturjantiellä. Rintalan lisäksi päiväkodin toisena yrittäjänä toimii Ulla Turja. Työntekijöitä yrityksessä on kymmenkunta.
Latomäen Sähköliike Ky:n/kodinkoneliike Veikon Koneessa ei sähköpulasta ole vielä huolta yrittäjä Sami Latomäen mukaan.
– Sähköpula ei näy mitenkään, koska meillä on vielä halpa sähkösopimus voimassa ja lämmitys tulee liikkeen vierestä Lapuan Energialta.
Myynnissä tuleva sähköpula kuitenkin jo näkyy.
– Ilmalämpöpumppujen kysyntä on meillä ollut tänä vuonna ennätyksellisen korkealla. Myös aurinkopaneelijärjestelmät ovat tehneet kauppansa ja kaasulaitteitakin on tilattu asiakkaille.
Saman yrittäjäperheen omistuksessa olevasta liikkeestä kysytäänkin hänen mukaansa entistä enemmän energialuokan kodinkoneita.
– Pääsääntöisesti kaikki kodinkoneemme ovat nykyään vähän energiaa kuluttavia. Asiakkaat ovatkin olleet erittäin kiinnostuneita sellaisista kodinkoneista.
Yrityksessä työskentelevillä sähkömiehillä on ollut hyvin töitä.
– He ovat työllistyneet täysin jo useamman vuoden.
Hannu Lusa
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?