Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kosolassa vietettiin monenlaisia juhlahetkiä menneenä kesänä. Lapuan päivänä talossa otettiin käyttöön talonpoikaismaalari Raul Pohjosen (oik.) maalaamat Suomen sodan muisto-ovet. Talon isäntä Jari Vesanen oli tyytyväinen työn komeaan tulokseen. Nyt talo on huomioitu valtakunnallisesti kestävän kehityksen ja vastuullisuuden huomioinnin edelläkävijänä.
Monin kerroin palkitulle Kosolan Talolle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki, joka annetaan pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen. Kosolan projektipäällikkö Taina Hautamäki tiedottaa, että STF-merkin myöntää Visit Finland. Merkin voi saada yritys, joka huomioi toiminnassaan niin ekologisen, sosiaalisen, kulttuurisen kuin taloudellisenkin kestävyyden. Kosolalle myönnetty STF-merkki on maakunnassa vasta neljäs – muut ovat Härmän Liikenne, Ähtäri Zoo ja Hotelli Mesikämmen.
Taina Hautamäki kertoo tiedotteessa, että vastuullisuus on otettu talon restauroinnissa huomioon aivan alkumetreiltä lähtien. Kosolassa kierrätetään vanhoja rakennusosia, ja uudet rakennusmateriaalit ovat kestäviä ja perinteisiä. Puuttuneita seiniä on rakennettu uudelleen kotimaisesta hirrestä, lattiat ovat maakunnassa sahattua kuusilankkua ja eristemateriaalit luonnonmukaista puukuitua.
Pintakäsittelyissä on käytetty muun muassa perinnemaaleja ja paperitapetteja. Esimerkiksi vesikalusteet on hankittu uusina, jolloin on voitu valita ekologisimmat vaihtoehdot.
Kosolasta voi ottaa mallia kestävään rakentamiseen sekä vanhaa korjattaessa että uudiskohteita suunniteltaessa.
– Meiltä voi tilata vaikka kokonaisen havaintoesityksen siitä, millä tavalla perinteinen rakentamisen tapa päihittää monikerroselementit mennen tullen, Hautamäki vinkkaa.
Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen pitää Kosolan taloa monin tavoin ihastuttavan ainutlaatuisena ja kestävän matkailun saralla yhtenä edelläkävijöistä koko Pohjanmaan alueella.
– Kestävä matkailu tukee myös keskeisiä valtakunnallisia tavoitteita mm. aluetaloudellisessa kehityksessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, Kokkarinen sanoo.
Matkailun näkökulmasta Kosolaa kehitetään teemallisesti eteläpohjalaista historiaa, alueen erityisiä kulttuuripiirteitä ja omaleimaista rakennusperintöä esittelevänä turistikohteena.
– Luomme tarinallisia palveluita alueen oman kulttuuriperinnön pohjalta asiantuntevalla ja kunnioittavalla tavalla. Talossa on historian aikana toiminut niin lapuanliikkeen kuin körttiläistenkin valtakunnallinen päämaja, ja nyt siinä rakentuu eteläpohjalaisuuden päämaja, Hautamäki kuvailee.
Sitä mukaa kun tiloja valmistuu lisää, lisääntyvät myös omaperäiset palvelut.
– Vastuullisuuden merkitys matkailuelinkeinossa korostuu koko ajan enemmän. Se on osa arvojamme, ja haluamme vastata asiakkaidemme odotuksiin siten, että se näkyy kaikessa mitä teemme.
Kosolan talo sai heinäkuussa myös Suomen Luomumatkailuyhdistys ECEAT Suomi ry:n sertifikaatin ekologisesta ja kulttuurisesta kestävyydestä. Sen saaminen edellyttää kansainvälisten laatukriteereiden täyttämistä.
– Molemmat ovat meille aidosti tärkeitä saavutuksia. Monivaiheisessa prosessissa niiden saamiseksi pitikin paiskia melko määrä töitä, Hautamäki myöntää.
– Täytämme nyt kansainväliset laatukriteerit ja olemme edelläkävijöiden joukossa vastuullista matkailua kehittämässä.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?