JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
22.12.2020 13.35

Kaikki syytteet Latva-Raskuja kohtaan hylättiin

La­pu­an en­tis­tä kau­pun­gin­joh­ta­jaa Paa­vo Lat­va-Ras­kua ja hä­nen puo­li­so­aan, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu (kesk.) Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kua koh­taan nos­te­tut syyt­teet tör­ke­äs­tä kis­kon­nas­ta ja pe­tok­ses­ta on hy­lät­ty Ete­lä-Poh­jan­maan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa. Kans­li­a­tuo­mio an­net­tiin tä­nään.

Lat­va-Ras­ku­ja syy­tet­tiin Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kun lä­hi­o­mai­sen ereh­dyt­tä­mi­ses­tä asun­to­kau­pas­sa si­ten, et­tä lä­hi­o­mai­nen oli­si myy­nyt ali­hin­taan omai­suut­ta Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kul­le. Li­säk­si Paa­vo Lat­va-Ras­kua syy­tet­tiin mak­su­vä­li­ne­pe­tok­ses­ta Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kun toi­sen lä­hi­o­mai­sen raha-asi­oi­ta hoi­ta­mi­sen yh­tey­des­sä.

Kaik­ki syyt­teet hy­lät­tiin näy­tön puut­tees­sa. Oi­keu­den­käyn­nis­sä 1. jou­lu­kuu­ta kuul­tiin lu­kui­sia to­dis­ta­jia sekä pai­kan pääl­lä Ete­lä-Poh­jan­maan kä­rä­jä­oi­keu­des­sa et­tä vi­de­o­teit­se. Myös kir­jal­lis­ten to­dis­tei­den mää­rä oli mit­ta­va, ja is­tun­to jou­lu­kuun alus­sa kes­ti aa­mus­ta pit­käl­le il­taan.

Ko­vat ri­kos­ni­mik­keet

Alu­e­syyt­tä­jä Kim­mo Lam­pi­nen ajoi pa­ris­kun­nal­le tuo­mi­o­ta tör­ke­äs­tä kis­kon­nas­ta tai tör­ke­äs­tä pe­tok­ses­ta sekä li­säk­si Paa­vo Lat­va-Ras­kul­le mak­su­vä­li­ne­pe­tok­ses­ta tai vaih­to­eh­toi­ses­ti var­kau­des­ta tai ka­val­luk­ses­ta.

Syyt­tä­jä kat­soi, et­tä Lat­va-Ras­kut ovat hy­väk­si­käyt­tä­mäl­lä Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kun omai­sen ter­vey­den­ti­las­ta joh­tu­vaa ym­mär­tä­mät­tö­myyt­tä tai heis­tä riip­pu­vais­ta ase­maa saa­neet omai­sen al­le­kir­joit­ta­maan ali­hin­tai­sen kaup­pa­kir­jan asun­nos­ta, jol­la se on siir­ty­nyt vas­tik­keet­ta Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kul­le. Täl­lä me­net­te­lyl­lä Lat­va-Ras­kut oli­si­vat syyt­tä­jän mu­kaan hank­ki­neet 100 000 eu­ron ta­lou­del­li­sen edun.

Syyt­tä­jän mu­kaan ta­voi­tel­tiin huo­mat­ta­vaa hyö­tyä

Alu­e­syyt­tä­jän mu­kaan te­ol­la on ta­voi­tel­tu huo­mat­ta­vaa hyö­tyä, sil­lä on ai­heu­tet­tu huo­mat­ta­vaa ja eri­tyi­sen tun­tu­vaa va­hin­koa, käy­tet­ty häi­käi­le­mät­tö­mäs­ti hy­väk­si toi­sen eri­tyis­tä heik­kout­ta ja ri­kos on teh­ty eri­tyi­sen suun­ni­tel­mal­li­ses­ti ja se on myös ko­ko­nai­suu­te­na ar­vos­tel­len tör­keä. Li­säk­si syyt­tä­jä Lam­pi­nen kat­soi, et­tä Paa­vo Lat­va-Ras­ku on hank­ki­ak­seen it­sel­leen tai toi­sel­le oi­keu­de­ton­ta ta­lou­del­lis­ta hyö­tyä käyt­tä­nyt Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kun toi­sen lä­hi­o­mai­sen pank­ki­ti­lin käyt­tö­oi­keut­taan osit­tain lu­paan pe­rus­tu­van oi­keu­den ylit­tä­en ja osit­tain il­man lail­lis­ta oi­keut­ta.

Lä­hi­o­mai­nen ym­mär­si mitä oli te­ke­mäs­sä

Lat­va-Ras­kut kiis­ti­vät syyt­teet kä­rä­jä­sa­lis­sa. Hei­dän mu­kaan­sa Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kun lä­hi­o­mai­nen ei ole ol­lut ym­mär­tä­mä­tön ei­vät­kä he ole käyt­tä­neet hy­väk­seen lä­hi­o­mai­sen väi­tet­tyä ym­mär­tä­mät­tö­myyt­tä asun­to­kau­pas­sa. Kaup­pa ei ole ol­lut ali­hin­tai­nen ei­kä omis­tu­soi­keus ole siir­ty­nyt vas­tik­keet­ta. Lat­va-Ras­ku­jen mu­kaan kau­pas­ta ei ole tul­lut Ee­va-Ma­ria Lat­va-Ras­kul­le lain­vas­tais­ta etua.

Li­säk­si Paa­vo Lat­va-Ras­kul­la on pa­ris­kun­nan mu­kaan ol­lut val­tuu­tus hoi­taa toi­sen lä­hi­o­mai­sen raha-asi­oi­ta, ei­kä hän näin ol­len ole ylit­tä­nyt toi­mi­val­taan­sa.

Kis­kon­taa tai pe­tos­ta ei näy­tet­ty to­teen

Kä­rä­jä­oi­keus kat­soo, et­tä asi­as­sa ei ole sel­vi­tet­ty asun­to­kau­pan teh­neen lä­hi­o­mai­sen ol­leen oi­keus­toi­mi­kel­vo­ton. Myös­kään kau­pan ei ole näy­tet­ty ol­leen vas­toin lä­hi­o­mai­sen tah­toa teh­ty.

Li­säk­si kä­rä­jä­oi­keus to­te­aa, et­tä pe­tos­ri­kok­sen tun­nus­mer­kis­tön täyt­ty­mi­nen edel­lyt­tää, et­tä vas­taa­ja ereh­dyt­tää asi­a­no­mis­ta­jaa, asi­a­no­mis­ta­ja ereh­tyy ja et­tä täs­tä ereh­ty­mi­ses­tä ai­heu­tuu asi­a­no­mis­ta­jal­le ta­lou­del­li­nen va­hin­ko. Kun lä­hi­o­mai­nen to­det­tiin oi­keus­toi­mi­kel­poi­sek­si ja kau­pan vas­ti­ke riit­tä­väk­si, ei asi­as­sa ole näy­tet­ty, et­tä lä­hi­o­mais­ta oli­si oi­keus­toi­men yh­tey­des­sä ereh­dy­tet­ty ja et­tä hän oli­si ereh­ty­nyt ja et­tä hä­nel­le oli­si ai­heu­tu­nut täs­tä ta­lou­del­li­nen va­hin­ko.

Lat­va-Ras­ku­jen ei si­ten ole näy­tet­ty syyl­lis­ty­neen syyt­tä­jän aja­miin ri­kos­ni­mik­kei­siin. Li­säk­si oi­keus to­te­aa, et­tä on jää­nyt näyt­tä­mät­tä, et­tä Paa­vo Lat­va-Ras­ku oli­si ylit­tä­nyt toi­mi­val­tan­sa käyt­tä­es­sään toi­sen lä­hi­o­mai­sen pank­ki­ti­liä.

Kun syyt­teet hy­lät­tiin, niin myös nii­hin pe­rus­tu­vat yk­si­tyi­soi­keu­del­li­set vaa­ti­muk­set hy­lät­tiin. Kos­ka syyt­teet on hy­lät­ty, val­tio kor­vaa vas­taa­jien eli Lat­va-Ras­ku­jen oi­keu­den­käyn­ti­ku­lut, yh­teen­sä 15 600 eu­roa.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?