Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kalle Vaahtoniemi
@lapuansanomat.fi
Kesän koittaessa kelien ohella myös grillit lämpiävät takapihoilla, parvekkeilla tai mökeillä. Perheessä tai kaveriporukassa on usein yksi, joka ottaa mielellään grillipihdit kouraan ja samalla suuren vastuun ryhmän ruokkimisesta. Vastuusta huolimatta moni grillimestari kokee grillaamisen rentouttavana ja rauhoittavana vastapainona arjen kiireille.
Lapualle perheineen vuonna 2015 muuttanut Antti Rinne touhuaa mielellään grillin ääressä. Tällä kertaa koko perheen arki-illan päivällinen valmistuu pallogrillissä brikettien yllä.
– Nyt aluksi grillissä on valmistumassa lisukkeet eli öljyllä, suolalla ja paprikajauheella maustettua kaupan lohkoperunaa. Pian laitetaan kaveriksi ohkaista kassleria, grillipekonia ja valmiiksi maustettua kanaa, Rinne kertoo tämän illan kattauksen.
Grilli-innostus iski Rinteeseen samoihin aikoihin Lapualle muuton kanssa.
– Olin Espoossa aikaisemmin töissä ja sieltä lähtiessäni sain kollegalta lahjaksi tämän essun ja grillipihdit. Grilliä ei silloin vielä ollut, mutta siihen tuli viimeinen kipinä hiukan pohjoisemmasta, kun vierailimme tuttavaperheen luona Oulussa. Sieltä mieleeni jäi pallogrillillä savustettu lohi, joka oli aivan erinomaisen hyvää.
– Itselleni oli uusi asia, että pallogrillilläkin voi savustaa. Ei aikaakaan, kun päädyin sitten ostamaan samanlaisen Weberin pallogrillin, joka on kovassa käytössä edelleen, Rinne kertaa nostellessaan kassleria mustan kupolin alle.
Vuosien saatossa grilli onkin ollut kovassa käytössä. Rinnettä grillaamisessa kiehtoo lopputuotteeseen liittyvä arvoituksellisuus ja tietynlainen rosoisuus, mutta myös uuden oppiminen ja itsensä haastaminen. Nykyään reseptit alkavat olla jo päässä, vaikka kokkikirjoista onkin hyvä hakea välillä uutta ideaa.
– Yleensä maustan lihatkin itse, vaikka nämä valmiiksi maustetutkin alkavat olemaan jo yllättävän hyviä. Ei maustamiseen enää tarvitse kokkikirjaa lueskella, vaan yleensä ruoka valmistuu ihan oman pään mukaan. Toistaalta uusia ideoita sieltä kokkikirjoista kyllä saa, ettei aina tyydy paistamaan pelkkää makkaraa, Rinne naurahtaa.
– Ja niistähän saa lihan tilalle jotain muita terveellisempiä vaihtoehtoja, kun lihan syöntiä pitäisi muutenkin vähentää. Kasvisvaihtoehdot ovat nekin kehittyneet vuosien varrella, mutta sekin on loppujen lopuksi vain maustamiskysymys, Rinne ajattelee.
Oppiakin on grillin äärellä tarttunut matkaan. Ensimmäisenä vinkkinä kaikille grillaajille Rinne kehottaa panostamaan raaka-aineisiin.
– Sen olen ainakin oppinut, että raaka-aineissa ei kannata säästellä. Hyvänkin lihan voi pilata, mutta hyllyn halvimmasta kylkipalasta ei kyllä saa helposti hyvää. Onhan sille syynsä, miksi se on niin halpaa, Rinne tuumii.
Samalla vastaan on tullut hyviä kikkoja, jotka toimivat ruuanlaitossa ylipäänsä.
– Monet grillikastikkeistakin ovat makeita, joten yksi salaisuus varsinkin kanan tekemiseen on lisätä mausteiden joukkoon ruokosokeria. Se tekee lihaan vähän pintaa ja jollain lailla pyöristää makua, Rinne kuvailee.
Grillaamiseen intohimoisesti suhtautuvien puheissa esiintyy herkästi jopa väittelyksi äityvää keskustelua kaasu- ja hiiligrillin keskinäisestä paremmuudesta. Rinne on itse hiiligrillin kannalla.
– Hiilet tai tarkemmin sanottuna briketit on mun juttu. Eipä siihen mitään isompaa syytä ole, eikä maussakaan juuri huomaa eroa kaasun ja hiilen välillä. Tämä innostus kun lähti hiiligrillistä, niin tähän on vähän jäänyt.
Briketit ovat kivihiiltä ympäristöystävällisempi vaihtoehto, jotka on yleensä valmistettu puristamalla hiiltä, puunpurua ja muita biomassamateriaaleja yhteen korkeassa lämpötilassa ja paineessa. Briketit sopivat hyvin kaikenlaiseen grillaukseen, sillä ne syttyvät nopeasti, palavat pitkään, ja ovat vähätuhkaisia ja -pölyisiä perinteiseen grillihiileen verrattuna.
Hiiligrillaajien kanssa saa takuuvarmasti keskustelun aikaan hiilten merkistä. Millä hiilellä nyt saa parhaan lopputuloksen vai onko niillä edes merkitystä?
– Tässäkin tuntuu olevan monia mielipiteitä siitä, mikä nyt on paras hiili- tai brikettimerkki. Itse koen sen niin, että paras on se, mihin on tottunut. Jos vaihtelee jatkuvasti merkkiä, niin ei oikein saa tuntumaa siihen, miten pitkään ja kuumana grilli palaa. Itselläni on ollut jo pitkään käytössä Weberin briketit, Rinne kertoo.
Yksi brikettien vahvuuksista on juuri pitkä paloaika. Muutama juhannus sitten Rinteen grilli oli kuumana yhden työpäivän ajan.
– Pisin aika mitä olen tehnyt on varmaan aamu kahdeksasta sinne iltapäivän neljään asti, kun tein pulled porkia eli nyhtöpossua pari juhannusta sitten. Olisi voinut olla vielä pidempäänkin.
Toisaalta rauhassa ja pitkään valmistettu ruoka on Rinteen mielestä yksi grillaamisen nautinnoista.
– Nautin kyllä rauhallisesta ja hitaasta tekemisestä. Brikettien syttymistä odotellessa on hyvin aikaa tuumata mitä, miten ja missä järjestyksessä tekee. Tässä tehdessä ehtii rauhoittumaan, rentoutumaan irtaantumaan muista ajatuksista. Siksi koen tämä oikein hyvänä vastapainona kiireiselle ja liikkuvalle työarjelle, hän tuumii.
Ruokajuomaksi grillin antimien kanssa Rinne suosittelee aikuisille joko olutta tai roseeviiniä.
– Olut on ehdottomasti grilliruuan kanssa parhaiten sopiva ruokajuoma. Viineistä ainoastaan roseeviini sopii hyvin esimerkiksi makkaran ja uusien perunoiden kanssa. Sehän nähdäänkin sellaisena kesäisenä viininä, minkä kyllä allekirjoitan.
– Oluen osalta suosin kotimaisia lagereita kuten Sandelsia ja Auraa, jotka ovat vaaleita, mutta sopivan täyteläisiä. Varmoja valintoja, Rinne linjaa.
Suosikkiruokaa koko perhe tuumii hetken. Hyviä vaihtoehtoja on monia.
– Pippurinen paahtopaisti tulee ensimmäisenä mieleen. Se oli ainakin todella maukas, vaimo Virve Rinne sanoo hetken mietinnän jälkeen.
– Itse nostan ykköseksi savustetun lohen. Se on aivan huippuhyvää ja siitä koko innostus aikanaan lähti, Antti toteaa.
Jeren jälkkärivinkki
Vastavalmistuneen nuoren lapualaiskokin Jere Yliselän jälkkärivinkki lämpimiin grilli-iltoihin on itse tehty jäätelö. Tässä helppo resepti:
5 dl kuohukermaa
1 prk kondensoitua maitoa
Haluamiasi täytteitä
Vispaa kerma kuohkeaksi vatkaimella jonka jälkeen kaada kondensoitu maito sekaan ja sekoita uudelleen. Tämän jälkeen voit sekoittaa massan mukaan haluamasi täytteet.
Massan sekaan voi laittaa esimerkiksi marjoja, suklaata, keksiä, ihan mitä vaan kulloinkin tekee mieli. Jere on tehnyt esimerkiksi kinuskisuklaakeksi-, vaniljalatte- ja vadelmajäätelöä.
Kun olet sekoittanut täytteet massaan, laita se pakastimeen yön ajaksi. Annostele kuppeihin tai muuhun astiaan jäätelökauhalla tai lusikalla.
Tämä juttu on julkaistu Lapuan Sanomien kesälehdessä, jonka näköislehti on maksutta luettavissa verkkosivullamme.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?