JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
2.4.2024 12.35

Neljättä vuotta putkeen positiivinen tulos

Grafiikassa näkyvät hurjat investointien vuodet, joina rakennettiin uusi lukio ja kaksi alakoulua sekä päiväkoti.

Grafiikassa näkyvät hurjat investointien vuodet, joina rakennettiin uusi lukio ja kaksi alakoulua sekä päiväkoti.

Lee­na Hjelt
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

La­pu­an ti­lin­pää­tös näyt­tää niin hy­väl­tä, et­tä ke­hut al­ka­vat jo mel­kein no­lot­taa lu­vuis­ta ker­to­via it­se­ään­kin. Toi­saal­ta, jos vii­me vuon­na ei oli­si yl­let­ty plus­sal­le, ti­lan­ne oli­si paha.

La­pua teki jäl­leen vii­me vuon­na nel­jät­tä vuot­ta put­keen po­si­tii­vi­sen tu­lok­sen. Täl­lä ker­taa se on his­to­ri­al­li­sen hyvä.

– On­ko kos­kaan en­nen vuo­si­ka­te ol­lut 11,1 mil­joo­naa eu­roa plus­sal­la, ky­syy La­pu­an kau­pun­gin­joh­ta­ja Satu Kan­ka­re. Kun lu­vus­ta vä­hen­ne­tään pois­tot, jää ti­li­kau­den tu­los 4,4 mil­joo­naa eu­roa plus­sal­le.

Hy­vin meni koko kau­pun­ki­kon­ser­nil­la eli kau­pun­gil­la ja sen ty­tä­ryh­tei­söil­lä yh­teen­sä. Kon­ser­nin vuo­si­ka­te oli 14,2 mil­joo­naa eu­roa ja yli­jää­mä oli 4,6 mil­joo­naa eu­roa.

Sekä Kan­ka­re, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Kai Pön­ti­nen (kok.) et­tä ta­lous­joh­ta­ja An­ne Mar­ja­mä­ki ovat enem­män kuin tyy­ty­väi­siä.

– Meil­lä ei ole vai­vak­si as­ti on­nis­tu­mi­sen het­kiä. Kyl­lä näis­tä pi­tää osa­ta naut­tia. Koko jouk­ku­eel­la on teh­ty hy­vää työ­tä, Pön­ti­nen heh­kut­taa.

Sil­ti hän on sitä miel­tä, et­tä pröys­täi­lyyn ei ole va­raa ja pa­him­paan pi­tää va­rau­tua ja mie­luum­min sit­ten yl­lät­tyä iloi­ses­ti.

Nel­jä vuot­ta sit­ten Kan­ka­re il­moit­ti iloit­se­van­sa vuo­den 2020 yli­jää­mäs­tä mi­nuu­tin. Tuol­loin tah­kot­tiin 3,2 mil­joo­nan eu­ron yli­jää­mä, kun ta­lou­sar­vi­os­sa en­na­koi­tiin 1,6 mil­joo­nan ver­ran ali­jää­mää. Tu­los oli osin val­ti­ol­ta saa­tu­jen ko­ro­na­tu­kien an­si­o­ta.

Voi­ko nyt sit­ten iloi­ta jo nel­jä mi­nuut­tia? Sekä Kan­ka­re et­tä Pön­ti­nen nau­ra­vat, et­tä se on jo lii­oit­te­lua.

Satu Kan­ka­re mai­nit­see yh­te­nä ilo­nai­hee­na lai­na­kan­nan ale­ne­mi­sen. Kau­pun­ki­kon­ser­nil­la oli vel­kaa vuo­den lo­pus­sa 99 mil­joo­naa eu­roa, jos­ta kau­pun­gil­la 63,1 mil­joo­naa. Asu­kas­ta koh­den vel­kaa on 7 065 ja 4 501 eu­roa.

Kau­pun­gin vel­ka­taak­kaa on­nis­tut­tiin ke­ven­tä­mään vii­me vuon­na 4,4 mil­joo­nal­la eu­rol­la.

– Suu­rien in­ves­toin­ti­vuo­sien jäl­keen lai­naa on hy­vin saa­tu su­la­tet­tua. Ei pel­käs­tään hyvä ke­hi­tys, vaan hie­nos­ti suo­riu­dut­tu, ku­vaa Kan­ka­re.

Ve­ro­tu­lot ke­hit­tyi­vät suo­tui­sas­ti, nii­tä ker­tyi 31,6 mil­joo­naa eu­roa. Hy­vin pyö­ri myös kau­pun­gin oma toi­min­ta, kun toi­min­ta­ka­te oli 35,5 mil­joo­naa mii­nuk­sel­la ku­lu­jen ol­les­sa 47,1 mil­joo­naa ja tuot­to­jen 11,2 mil­joo­naa.

In­ves­toin­tien puo­lel­la on pääs­ty eroon ”toi­vei­den tyn­ny­ris­tä” etu­kä­teen ase­te­tun in­ves­toin­ti­ka­ton an­si­os­ta. Vii­me vuon­na kat­to oli 6,8 mil­joo­naa eu­roa ja sii­nä myös py­syt­tiin. To­sin 900 000 eu­ron edes­tä hank­kei­ta jäi to­teu­tu­mat­ta tai kes­ken, min­kä vuok­si val­tuus­to myön­si täl­le vuo­del­le li­sä­mää­rä­ra­han.

– Var­mas­ti myös tä­män vuo­den lo­pus­sa on se ti­lan­ne, et­tä kaik­kia ei ole eh­dit­ty teh­dä, Kan­ka­re huo­maut­taa.

Jos vii­me vuo­si näyt­tää­kin eri­no­mai­sel­ta, päin­vas­toin on lä­hi­vuo­sien lai­ta. Jo ku­lu­val­le vuo­del­le on ar­vi­oi­tu 1,9 mil­joo­nan eu­ron ali­jää­mää. La­pu­al­la on tiuk­ke­ne­vaa ta­lout­ta aja­tel­len hyvä ti­lan­ne, sil­lä ta­see­seen on ker­ty­nyt yli­jää­mäi­sil­tä vuo­sil­ta hy­vin pus­ku­ria.

Kau­pun­gin ta­sees­sa sitä on 26,7 mil­joo­naa ja koko kon­ser­nil­la yh­teen­sä 30,3 mil­joo­naa.

– Nämä an­ta­vat meil­le ai­kaa re­a­goi­da. Em­me ole heti sii­nä ti­lan­tees­sa, et­tä mi­ten nyt sel­vi­äm­me.

Vii­me vuon­na kun­ta­ta­lou­des­sa pi­ti­kin yl­tää plus­sal­le. Näin muun mu­as­sa sik­si, et­tä niin sa­no­tut ve­ro­hän­nät pa­ran­si­vat kun­tien ve­ro­tu­lo­ker­ty­mää. Li­säk­si val­tio mak­soi en­na­kol­li­sen so­te­siir­to­las­kel­man mu­kaan lii­kaa val­ti­o­no­suuk­sia vuon­na 2023.

An­ne Mar­ja­mä­ki pi­tää nii­tä ilon­pi­laa­ji­na tai ai­na­kin ilon him­men­tä­ji­nä.

– Ve­ro­hän­nät tar­koit­ta­vat, et­tä kun­nil­le ti­li­tet­tii­in al­ku­vuon­na 2023 vie­lä vuo­del­ta 2022 ve­ro­tu­lo­ja sil­lä kor­ke­am­mal­la kun­nal­lis­ve­rop­ro­sen­til­la. Li­säk­si nämä lii­at val­ti­o­no­suu­det tul­laan ke­rää­mään pois, Mar­ja­mä­ki mai­nit­see.

En­tä ne huo­le­nai­heet sit­ten? Toki nii­tä­kin ai­na on. Sekä Pön­ti­nen et­tä Kan­ka­re mai­nit­se­vat yh­dek­si sel­lai­sek­si työ­voi­man saa­ta­vuu­den. Vie­lä ti­lan­ne ei ole huo­no, mut­ta haas­tee­seen pi­tää al­kaa va­rau­tua.

– Kau­pun­gin osal­ta ti­lan­ne on se, et­tä vii­den vuo­den si­säl­lä 20 pro­sent­tia hen­ki­lös­tös­tä elä­köi­tyy, huo­maut­taa Kan­ka­re.

Joku voi­si huo­les­tua myös käy­räs­tä, joka ku­vaa kau­pun­gin suh­teel­lis­ta vel­kaan­tu­nei­suut­ta. Se on pom­pan­nut ylös­päin kaak­koon eli kun vie­lä vuon­na 2022 kon­ser­nin vel­kaan­tu­mi­sas­te oli 98 pro­sent­tia, se oli vii­me vuon­na jo 163. Kau­pun­gin lu­vut ovat 77 ja 132 pro­sent­tia. Kan­ka­reel­la on kui­ten­kin huo­les­tu­neel­le vas­taus.

– Näin käy var­mas­ti kai­kis­sa kun­nis­sa ja joh­tuu sote-uu­dis­tuk­ses­ta. Suh­teel­li­nen vel­kaan­tu­nei­suus­han saa­daan, kun vie­raas­ta pää­o­mas­ta vä­hen­ne­tään saa­dut en­na­kot ja ja­e­taan käyt­tö­tu­loil­la. Nyt tie­tys­ti, kun sote läh­ti kun­nis­ta, niin sa­mal­la pie­ne­ni­vät käyt­tö­tu­lot, mut­ta kaik­ki sote-kiin­teis­töi­hin liit­ty­vät ve­lat ovat yhä kun­nis­sa.

En­tä vä­ki­mää­rä? Net­to­muut­to yl­si plus­sal­le yh­dek­säl­lä hen­gel­lä, ko­ko­nai­suu­te­na vä­ki­mää­rä vä­he­ni 81:llä. La­pu­al­la on 1 208 yri­tys­tä, mikä on vä­ki­mää­rään näh­den niin Kan­ka­reen kuin Pön­ti­sen­kin mie­les­tä var­sin pal­jon. Uu­sia syn­tyi vii­me vuon­na 63, kun 36 lo­pet­ti.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?