Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Vaikka hampaita pesisi kuinka hyvin, aina on tarvetta hammaslääkärille. Uuden palvelusetelin on tarkoitus tuoda lisää mahdollisuuksia päästä hoitoon.
Leena Hjelt
@lapuansanomat.fi
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue pyrkii suun terveydenhuollon palvelusetelin avulla turvaamaan tasapuolisen hoitoon pääsyn ja kiristyneessä hoitotakuussa pysymisen – asiakkaan kuuluu päästä hoitoon neljän kuukauden sisällä.
– Etelä-Pohjanmaan asukkaiden kannalta hoidon saatavuus paranee. Palvelusetelillä pääsee todennäköisesti nopeammin hoitoon, johtava ylihammaslääkäri Marko Korhonen toteaa hyvinvointialueen tiedotteessa.
Samalla hyvinvointialue on hyväksynyt useita yksityisiä palveluntuottajia yhteistyökumppaniksi palveluseteliin. Palveluntuottajia Seinäjoella ja Ilmajoella, ja Lapualla hommaan mukaan on jo heti alkuvaiheessa lähtenyt HammasHohde Vanhassa Paukussa.
Palveluseteliä ei ole sidottu paikkakuntaan eli lapualainen asiakas voi vaikkapa ahkerasti yksityisten hammashoitoloiden hintoja vertailtuaan hakeutua vastaanotolle minne tahansa hyvinvointialueella. Edellytys on se, että hyvinvointialue on hyväksynyt yksityisen ”klinikan” palveluntuottajaksi. Lista niistä löytyy parasta palvelua -sivustolta.
Mutta miten palveluseteli toimii ja kuka ja miten sen saa? Asiakkaille palveluseteleitä myönnetään kaikissa hyvinvointialueen sote-keskuksissa. Asiasta voi tiedustella suun terveydenhuollon ajanvarausnumeroista.
– Palveluseteliin ovat oikeutettuja täysi-ikäiset potilaat silloin, jos hyvinvointialueen oma tuotanto ei ehdi vastata kysyntään, vastaa Korhonen.
Hänen mukaansa tilanne hoitoon pääsyssä on erilainen eri puolilla hyvinvointialuetta, ja hyvinvointialue myös seuraa, miten hoitotakuu eri paikoissa toteutuu. Lapuan hammashoidon henkilökunnalle hän jakaa kiitoksia siitä, että se ahkeroi viime vuoden puolella niin paljon, että jonot saatiin purettua.
Palveluseteleitä on kolme erilaista: lohkeaman hoito, päivystyksen jatkohoito ja suuhygienistin anti-infektiivinen hoito eli pääsääntöisesti hammaskiven poisto.
Korhonen arvioi yksityisen hoidon tulevan palvelusetelilläkin asiakkaalle julkista hieman kalliimmaksi, mutta setelin eduksi sen, että vastaanottoajat ovat julkista joustavammat ja hoitoon pääsee todennäköisesti nopeammin.
Hänen mukaansa lohkeaman palvelusetelin arvo on 105 euroa ja sen voi hyvinvointialueen ajanvaraus myöntää potilaalle heti puhelimessa.
– Se kattaa tarvittavat toimenpiteet, yleensä paikkauksen puudutuksineen, mahdollisesti poiston, hän tarkentaa. Asiakkaan maksettavaksi tulee palvelusetelin ja yksityishammaslääkärin hinnan välinen erotus.
Kaksi muuta vaativat ensin käyntiä tai käyntejä hyvinvointialueen hammaslääkärillä eikä niille ole kiinteää hintaa.
– Päivystyksen jatkohoidon palvelusetelin hinta riippuu tehtävistä toimenpiteistä, yleensä kyse on juurihoidosta paikkauksineen tai hampaan poisto. Päivystävä hammaslääkäri osaa arvioida, mitä toimenpiteitä vielä pitää tehdä.
Korhosen mukaan samoin hammaskiven poisto riippuu toimenpiteen kestosta, jonka tarkastuksen tehnyt hammaslääkäri osaa arvioida hammaskiven määrän perusteella.
– Opettelemme itsekin tarjoamaan tarvittaessa palveluseteleitä, ylihammaslääkäri huomauttaa.
– Palvelusetelistä voi toki kieltäytyä, jolloin hoito jatkuu hyvinvointialueen omana palveluna. Toivomme toki, että asukkaat tarttuisivat innokkaasti tarjottuun mahdollisuuteen, Korhonen kannustaa.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?