Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kalle Vaahtoniemi
@lapuansanomat.fi
Mallaskuun panimon pihapiiriin on asettunut uusia asukkaita. Seitsemän villasikaa eli mangalitzaa on nyt reilun kahden viikon ajan myllännyt alkujaan vihreän aitauksen itselleen kotoisammaksi. Tarkoituksena on lisätä sikojen määrää tulevaisuudessa ja laajentaa samalla paikallisen pienpanimon valikoimaa maukkaalla lähiruualla.
Vesilahdelta Lapualle Salomäen tilalle saapuneet villasiat ovat tehneet jo viikon aikana uuden asuinympäristönsä kotoisaksi. Vehreä joutomaa on myllätty täysin päälaelleen seitsemän sian voimin, eikä aidan sisällä ole enää muuta vihreää kuin hädin tuskin pystyssä pysyvä ja sitkeästi taisteleva pajupuska. Suomessa vielä kohtalaisen harvinaiset villasiat eli mangalitzat on tuonut Siiriläntien varteen Mallaskuun panimon toimitusjohtaja Ville-Petteri Salomäki.
– Näitä ei ole Etelä-Pohjanmaallakaan tietääkseni yhtään, saati Lapualla. Suomessakin näitä on korkeintaan muutamalla kymmenellä tilalla.
– Sikoja saa tulla vapaasti katsomaan myymälän aukioloaikoina. Näiden elämä on kieltämättä hauskaa seurattavaa, Salomäki naurahtaa sika-aitauksen vieressä.
Alun perin mangalitza on lähtöisin Itävalta-Unkarista, jossa se jalostettiin kuningasperheen käyttöön risteyttämällä kolmea eri maatiaisrotua ja villisikaa. Villasika on perinteistä sikaa terveempi ja huomattavasti karaistuneempi, kiitos paksun rasvakerroksen ja talveksi tuuheaksi kasvavan turkin. Salomäen mukaan ne ovat kaiken kaikkiaan helppohoitoisia.
– Nämä ovat kilttejä ja sosiaalisia. Nukkuvat tosi paljon ja pysyvät tyytyväisinä, kunhan niillä on ruokaa ja vettä. Ja tosiaan, pärjäävät ulkona vuoden ympäri, Salomäki sanoo.
– Kaiken lisäksi nämä eivät edes haise juuri miltään, hän lisää innostuen.
Idean taustalla on käyttää panimon sivutuotteena syntyvä mäski hyödyksi, lisätä valikoimaan mangalitzan herkullinen liha ja tarjota ihmisille elämyksiä kaikki samassa paketissa.
– Mäskiä syntyy vuodessa noin 20 tonnia, mikä on mennyt tähän asti nautatiloille. Nyt olisi tarkoitus hyödyntää se näiden ruokkimiseen. Yksi sika syö mäskiä sellaisen ämpärillisen päivässä, mikä on kuivapainoltaan noin kolme kiloa viljaa. Sen lisäksi ne syövät heinää ja kaikkea vihreää, Salomäki selittää.
Villasian liha on tunnettua sen mausta. Liha marmorisoituu, kun lihassyissä on rasvaa. Tämän vuoksi liha on maultaan lähempänä naudanlihaa. Toisaalta valmistumisaikakin teurasikään on perinteistä sikaa pidempi. Jos kesysika on valmis teuraalle jo alle puolen vuoden ikäisenä, on villasika valmis vasta noin kahden vuoden ikäisenä.
– Mangalitzan rasva on todella herkullista ja sitä on lähes yhtä paljon kuin lihaa. Rasva onkin maukkaampaa, mutta myös tutkitusti terveellisempää kuin yleisemmällä kesysialla. Villasian rasva sisältää suurimmaksi osaksi omega-3 ja -6 -rasvahappoja sekä tyydyttymätöntä rasvaa, kun taas kesysian rasva on tyydyttynyttä.
– Mitä vanhemmaksi villasika kasvaa, sen paremmin liha marmoroituu, Salomäki tietää.
Salomäen tarkoituksena on tuoda lihaa myyntiin Mallaskuun myymälään viimeistään parin vuoden päästä. Mahdollisesti jo aiemmin, jos lihaa löytyy lähialueelta myyntiin. Hän aikoo kasvattaa sikojen määrää tulevina vuosina seitsemästä ensin pariin kymmeneen ja mielellään jopa 50:een.
– Sen takia tuossa on nyt karju ja emakot samassa aitauksessa, että syksyllä saataisiin mahdollisesti tusinan verran porsaita lisää. Tarkoitus on luoda kiertokulku, missä aina yksi vuosikerta lähtee kerrallaan pois ja uusi tulee tilalle.
Mallaskuuhun onkin tulossa muutoksia tulevina vuosina. Myymälätilan lisäksi muutoksia kokee pihapiirin vanha navetta, johon on suunnitteilla anniskeluravintola terasseineen.
– Navetassa on jo sähkö ja viemäröinti valmiina. Seuraavaksi ohjelmassa on valaa siihen lattia ja rakentaa ulos maanvarainen terassi. Kesäiltaisin siihen paistelee aurinko mukavasti kuudesta kymmeneen, Salomäki maalailee.
Tällä hetkellä myymälätila on työn alla, mutta olutta ja limonadia voi silti ostaa normaaliin tapaan. Juomatuotannon lisäksi Mallaskuun panimon palveluihin kuuluu panimokierrokset, tapahtumien anniskelu, hanavuokraus ja personoiduilla etiketeillä varustetut oluet.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?