JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
13.6.2024 12.05

Villasiat viihdyttävät Mallaskuussa

Kal­le Vaah­to­nie­mi
@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Mal­las­kuun pa­ni­mon pi­ha­pii­riin on aset­tu­nut uu­sia asuk­kai­ta. Seit­se­män vil­la­si­kaa eli man­ga­lit­zaa on nyt rei­lun kah­den vii­kon ajan myl­län­nyt al­ku­jaan vih­re­än ai­tauk­sen it­sel­leen ko­toi­sam­mak­si. Tar­koi­tuk­se­na on li­sä­tä si­ko­jen mää­rää tu­le­vai­suu­des­sa ja laa­jen­taa sa­mal­la pai­kal­li­sen pien­pa­ni­mon va­li­koi­maa mauk­kaal­la lä­hi­ruu­al­la.

Ve­si­lah­del­ta La­pu­al­le Sa­lo­mä­en ti­lal­le saa­pu­neet vil­la­si­at ovat teh­neet jo vii­kon ai­ka­na uu­den asui­nym­pä­ris­tön­sä ko­toi­sak­si. Veh­reä jou­to­maa on myl­lät­ty täy­sin pää­la­el­leen seit­se­män sian voi­min, ei­kä ai­dan si­säl­lä ole enää muu­ta vih­re­ää kuin hä­din tus­kin pys­tys­sä py­sy­vä ja sit­ke­äs­ti tais­te­le­va pa­ju­pus­ka. Suo­mes­sa vie­lä koh­ta­lai­sen har­vi­nai­set vil­la­si­at eli man­ga­lit­zat on tuo­nut Sii­ri­län­tien var­teen Mal­las­kuun pa­ni­mon toi­mi­tus­joh­ta­ja Vil­le-Pet­te­ri Sa­lo­mä­ki.

– Näi­tä ei ole Ete­lä-Poh­jan­maal­la­kaan tie­tääk­se­ni yh­tään, saa­ti La­pu­al­la. Suo­mes­sa­kin näi­tä on kor­kein­taan muu­ta­mal­la kym­me­nel­lä ti­lal­la.

– Si­ko­ja saa tul­la va­paas­ti kat­so­maan myy­mä­län au­ki­o­lo­ai­koi­na. Näi­den elä­mä on kiel­tä­mät­tä haus­kaa seu­rat­ta­vaa, Sa­lo­mä­ki nau­rah­taa sika-ai­tauk­sen vie­res­sä.

Alun pe­rin man­ga­lit­za on läh­töi­sin Itä­val­ta-Un­ka­ris­ta, jos­sa se ja­los­tet­tiin ku­nin­gas­per­heen käyt­töön ris­teyt­tä­mäl­lä kol­mea eri maa­ti­ais­ro­tua ja vil­li­si­kaa. Vil­la­si­ka on pe­rin­teis­tä si­kaa ter­veem­pi ja huo­mat­ta­vas­ti ka­rais­tu­neem­pi, kii­tos pak­sun ras­va­ker­rok­sen ja tal­vek­si tuu­he­ak­si kas­va­van tur­kin. Sa­lo­mä­en mu­kaan ne ovat kai­ken kaik­ki­aan help­po­hoi­toi­sia.

– Nämä ovat kilt­te­jä ja so­si­aa­li­sia. Nuk­ku­vat tosi pal­jon ja py­sy­vät tyy­ty­väi­si­nä, kun­han niil­lä on ruo­kaa ja vet­tä. Ja to­si­aan, pär­jää­vät ul­ko­na vuo­den ym­pä­ri, Sa­lo­mä­ki sa­noo.

– Kai­ken li­säk­si nämä ei­vät edes hai­se juu­ri mil­tään, hän li­sää in­nos­tu­en.

Ide­an taus­tal­la on käyt­tää pa­ni­mon si­vu­tuot­tee­na syn­ty­vä mäs­ki hyö­dyk­si, li­sä­tä va­li­koi­maan man­ga­lit­zan her­kul­li­nen liha ja tar­jo­ta ih­mi­sil­le elä­myk­siä kaik­ki sa­mas­sa pa­ke­tis­sa.

– Mäs­kiä syn­tyy vuo­des­sa noin 20 ton­nia, mikä on men­nyt tä­hän as­ti nau­ta­ti­loil­le. Nyt oli­si tar­koi­tus hyö­dyn­tää se näi­den ruok­ki­mi­seen. Yk­si sika syö mäs­kiä sel­lai­sen äm­pä­ril­li­sen päi­väs­sä, mikä on kui­va­pai­nol­taan noin kol­me ki­loa vil­jaa. Sen li­säk­si ne syö­vät hei­nää ja kaik­kea vih­re­ää, Sa­lo­mä­ki se­lit­tää.

Vil­la­si­an liha on tun­net­tua sen maus­ta. Liha mar­mo­ri­soi­tuu, kun li­has­syis­sä on ras­vaa. Tä­män vuok­si liha on maul­taan lä­hem­pä­nä nau­dan­li­haa. Toi­saal­ta val­mis­tu­mi­sai­ka­kin teu­ra­si­kään on pe­rin­teis­tä si­kaa pi­dem­pi. Jos ke­sy­si­ka on val­mis teu­raal­le jo al­le puo­len vuo­den ikäi­se­nä, on vil­la­si­ka val­mis vas­ta noin kah­den vuo­den ikäi­se­nä.

– Man­ga­lit­zan ras­va on to­del­la her­kul­lis­ta ja sitä on lä­hes yh­tä pal­jon kuin li­haa. Ras­va on­kin mauk­kaam­paa, mut­ta myös tut­ki­tus­ti ter­veel­li­sem­pää kuin ylei­sem­mäl­lä ke­sy­si­al­la. Vil­la­si­an ras­va si­säl­tää suu­rim­mak­si osak­si ome­ga-3 ja -6 -ras­va­hap­po­ja sekä tyy­dyt­ty­mä­tön­tä ras­vaa, kun taas ke­sy­si­an ras­va on tyy­dyt­ty­nyt­tä.

– Mitä van­hem­mak­si vil­la­si­ka kas­vaa, sen pa­rem­min liha mar­mo­roi­tuu, Sa­lo­mä­ki tie­tää.

Sa­lo­mä­en tar­koi­tuk­se­na on tuo­da li­haa myyn­tiin Mal­las­kuun myy­mä­lään vii­meis­tään pa­rin vuo­den pääs­tä. Mah­dol­li­ses­ti jo ai­em­min, jos li­haa löy­tyy lä­hi­a­lu­eel­ta myyn­tiin. Hän ai­koo kas­vat­taa si­ko­jen mää­rää tu­le­vi­na vuo­si­na seit­se­mäs­tä en­sin pa­riin kym­me­neen ja mie­lel­lään jopa 50:een.

– Sen ta­kia tuos­sa on nyt kar­ju ja ema­kot sa­mas­sa ai­tauk­ses­sa, et­tä syk­syl­lä saa­tai­siin mah­dol­li­ses­ti tu­si­nan ver­ran por­sai­ta li­sää. Tar­koi­tus on luo­da kier­to­kul­ku, mis­sä ai­na yk­si vuo­si­ker­ta läh­tee ker­ral­laan pois ja uu­si tu­lee ti­lal­le.

Mal­las­kuu­hun on­kin tu­los­sa muu­tok­sia tu­le­vi­na vuo­si­na. Myy­mä­lä­ti­lan li­säk­si muu­tok­sia ko­kee pi­ha­pii­rin van­ha na­vet­ta, jo­hon on suun­nit­teil­la an­nis­ke­lu­ra­vin­to­la te­ras­sei­neen.

– Na­ve­tas­sa on jo säh­kö ja vie­mä­röin­ti val­mii­na. Seu­raa­vak­si oh­jel­mas­sa on va­laa sii­hen lat­tia ja ra­ken­taa ulos maan­va­rai­nen te­ras­si. Ke­säil­tai­sin sii­hen pais­te­lee au­rin­ko mu­ka­vas­ti kuu­des­ta kym­me­neen, Sa­lo­mä­ki maa­lai­lee.

Täl­lä het­kel­lä myy­mä­lä­ti­la on työn al­la, mut­ta olut­ta ja li­mo­na­dia voi sil­ti os­taa nor­maa­liin ta­paan. Juo­ma­tuo­tan­non li­säk­si Mal­las­kuun pa­ni­mon pal­ve­lui­hin kuu­luu pa­ni­mo­kier­rok­set, ta­pah­tu­mien an­nis­ke­lu, ha­na­vuok­raus ja per­so­noi­duil­la eti­ke­teil­lä va­rus­te­tut olu­et.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?